Oktober derde maand op rij met dalende huizenprijzen

09 DEC 2022 14:47 | Ortec Finance

Sinds augustus dalen de huizenprijzen op de Nederlandse woningmarkt na een lange periode van stijging. De daling neemt flink toe en in oktober daalden voor het eerst de huizenprijzen in elke provincie. Ook liet bijna 90% van de gemeenten een prijsdaling zien ten opzichte van een maand én een kwartaal eerder. Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance, waarin al langer over de trendbreuk op de woningmarkt wordt gerapporteerd.

In oktober vertoonde de Nederlandse woningmarkt voor de derde maand op rij een prijsdaling, die ook nog eens steeds groter wordt. Waar de huizenprijzen in augustus daalden met 0,18% ten opzichte van de maand ervoor, was dit in september al 0,46% en in oktober zelfs 0,64%. De prijsstijgingen op jaarbasis vertonen een vergelijkbare trend. In mei waren de huizenprijzen gemiddeld 17,5% hoger ten opzichte van een jaar eerder, in oktober was hier nog maar 6,4% van over.

Prijsdaling bijna 90% gemeenten en elke provincie

Ook op gemeenteniveau zette de kentering op de woningmarkt stevig door. In oktober daalden de huizenprijzen ten opzichte van de voorgaande maand in 300 gemeenten, bijna 90% van het totaal. De cijfers op kwartaalbasis laten een vergelijkbare ontwikkeling zien: in 299 gemeenten waren de huizenprijzen in oktober lager dan een kwartaal eerder. Er was bovendien voor het eerst sprake van een prijsdaling in elke provincie. De kaart links laat op gemeenteniveau zien in welke mate de huizenprijzen stegen (rood) of daalden (blauw), de kaart rechts toont hetzelfde op provinciaal niveau.

Bekijk de meest recente Maandalert Woningmarkt van Ortec Finance voor een interactieve, klikbare versie van de kaarten.

Overbiedingen in vrije val: 5% of lager in oktober

Vanaf 2015 was op de landelijke woningmarkt in grote lijnen sprake van een stijgende trend in overbiedingen. Deze trend is al een aantal maanden voorbij. Op landelijk niveau was in oktober het overbiedingspercentage bij alle woningtypen rond de 5% of minder. Dat is ruim een procentpunt lager dan in september. De kentering is duidelijk zichtbaar in de onderstaande grafiek met het gemiddelde percentage overbiedingen:

Kentering woningmarkt zet wederom stevig door

Samenvattend toont de woningmarkt een afname van het mediane percentage waarmee wordt overboden, in combinatie met aanhoudende prijsdalingen. Sinds augustus geldt die prijsdaling voor de gehele woningmarkt. In oktober was ook het aantal woningtransacties fors lager dan de maand ervoor: 15.000 in oktober tegenover 17.000 in september. Dit zijn duidelijke signalen dat de kentering waarover Ortec Finance al een aantal maanden rapporteert stevig blijft doorzetten.

Volledige Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

De Maandalert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype. Bekijk de Maandalert Woningmarkt van oktober.

Over Real Estate Valuation

Meer weten over producten en diensten die vastgoedeigenaren, overheden, taxateurs en kredietverstrekkers overal ter wereld gebruiken om op efficiënte, betrouwbare en transparante wijze vastgoed te waarderen? Kijk op www.ortecfinance.com//vastgoedwaardering

Over Ortec Finance

Ortec Finance is een wereldwijde leverancier van toonaangevende technologie en oplossingen voor het nemen van investeringsbeslissingen. We ontwerpen, bouwen en leveren hoogwaardige softwaremodellen voor asset-liability-management, ex-ante en ex-post risicobeheer, performancemeting, risicoattributie en financiële planning. Onze klanten zijn marktleider op het gebied van pensioenen, sovereign en private wealth, verzekeringen en assetmanagement, maar ook gemeenten en woningcorporaties werken met onze modellen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we hebben kantoren in Amsterdam, Londen, Toronto, Melbourne, New York en Zürich. www.ortecfinance.com

Het is mogelijk om gebruik te maken van data op gemeenteniveau voor het plaatsen van een interactieve kaart. Dit is uitsluitend toegestaan met de juiste bronvermelding en in overleg met Ortec Finance. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter Ten Holter, Consultant Real Estate Valuation. E: pieter.tenholter@ortec-finance.com T: +31 20 700 97 59

Meer binnen de rubriek Eigendom