Woningmarktanalyse over 2023

10 JAN 2024 11:19 | Ortec Finance

Maandalert Nederlandse Woningmarkt - januari 2024

In deze jaaralert Woningmarkt analyseren we de Nederlandse woningmarkt van het afgelopen jaar.

Even terug naar onze Jaaralert van 2021: ondanks de coronacrisis lieten de huizenprijzen in dat jaar een gemiddelde stijging van 19% zien. In 2022 zagen we dat de markt al in rustiger vaarwater terecht kwam en was er een gemiddelde prijsstijging van 4,3%. Dit jaar zien we voor het eerst een kleine daling van -0,3% (gemeten voor nov 2022 – nov 2023). Deze ontwikkeling ligt zeer dicht bij het nulpunt, wat de suggestie kan wekken dat er weinig is gebeurd in de woningmarkt in Nederland. Maar niets is minder waar.

Na daling en stijging komt de prijsontwikkeling op jaarbasis uit op ongeveer het nulpunt.

Prijsontwikkeling

In onderstaande grafiek is het verloop van de huizenprijsontwikkeling, afgezet tegen de hypotheekrente, te zien. Inzoomend op de prijsontwikkeling zien we dat in augustus 2022 een daling is ingezet in de gemiddelde huizenprijzen in Nederland. Dit duurde bijna een jaar totdat in juni 2023 de markt weer aan begon te trekken en de huizenprijzen gemiddeld gezien weer stegen. Eind 2023 zien we dat de recentelijke stijging, de daling van eerder dit jaar weer heeft opgeheven en we nu op een huizenprijsontwikkeling van rond het nulpunt zitten.

Prijsontwikkeling

Een andere interessante ontwikkeling is de hypotheekrentestijging die we sinds een aantal maanden inzichtelijk maken op de index grafiek. Deze begon vanaf januari 2022 licht te stijgen: van 1,63% naar 3,66% een jaar later. Inmiddels staat de hypotheekrente eind 2023 op 4.26% . Een jaar geleden in november 2022 was dit ‘slechts’ 3,33%.

Regionale verschillen

Afgelopen jaar waren de grootste stijgers gemeente Helmond met slechts 3,1% en Brunssum met 2,8%. In de gemeenten Edam-Volendam en Waterland daalden de huizenprijzen het hardst met respectievelijk -4,3% en -4,0%. De grote vier lieten daarentegen wisselende ontwikkelingen zien: 0,27% in Amsterdam, -0,65% in Rotterdam, -1,6% in Den Haag en -0,27% in Utrecht. Bekijk de interactive kaart in de Maandalert Woningmarkt.

Aantal transacties in 2023 per gemeente

Deze maandalert maken ook inzichtelijk hoeveel transacties we tot nu toe in 2023 per gemeente hebben verwerkt en wat de gemiddelde mediane verkoopprijs hierbij is. Hier zien we dat de gemiddelde mediane verkoopprijs in de Randstad hoger is dan in de rest van Nederland. In de Randstad zijn de huizen nog relatief goedkoop in de gemeentes Vlaardingen en Schiedam met een mediane verkoopprijs van 270K. De mediane verkoopprijs ligt het laagst in de noordelijke regio van Nederland; de provincies Friesland en Groningen.

Onderstaande kaart toont voor iedere gemeente het aantal transacties van de bij ons verwerkte cijfers van 2023 (tm nov 2023). Hoe hoger de mediaan van de transactieprijs, hoe roder de gemeente is gekleurd. Hoe lager deze is, hoe blauwer de gemeente is gekleurd. Klik op de kaart en bekijk de details.

Transactieaantal

Meer details en interactieve kaarten

Voor gedetailleerde informatie over prijsontwikkeling per provincie en gemeente nodigen we u uit onze website te bezoeken en de interactieve kaarten te raadplegen: Ortec Finance Maandalert woningmarkt

Over Real Estate Valuation

Meer weten over producten en diensten die vastgoedeigenaren, overheden, taxateurs en kredietverstrekkers in Nederland gebruiken om op efficiënte, betrouwbare en transparante wijze vastgoed te waarderen? Kijk op www.ortecfinance.com//vastgoedwaardering

Over Ortec Finance

Ortec Finance is een wereldwijde leverancier van toonaangevende technologie en oplossingen voor het nemen van investeringsbeslissingen. We ontwerpen, bouwen en leveren hoogwaardige softwaremodellen voor asset-liability-management, ex-ante en ex-post risicobeheer, performancemeting, risicoattributie en financiële planning. Onze klanten zijn marktleider op het gebied van pensioenen, sovereign en private wealth, verzekeringen en assetmanagement, maar ook gemeenten en woningcorporaties werken met onze modellen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we hebben kantoren in Amsterdam, Londen, Toronto, Melbourne, New York en Zürich. www.ortecfinance.com

Het is mogelijk om gebruik te maken van data op gemeenteniveau voor het plaatsen van een interactieve kaart. Dit is uitsluitend toegestaan met de juiste bronvermelding en in overleg met Ortec Finance. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter ten Holter, Consultant Real Estate Valuation. E: pieter.tenholter@ortec-finance.com T: +31 20 700 97 43

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed