‘LinkedIn is niet genoeg om als werkzoekende contact te leggen met headhunters’

07 SEP 2023 11:18 | Top of Minds

Dit is een expertquote van Auke Bijnsdorp, Managing Partner/Founder, Top of Minds Group.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Small Business Tech Roundup: Elon Musk: A LinkedIn Competitor Is In The Works

Elon Musk klaagt op X dat hij LinkedIn tenenkrommend vindt. Dit valt in mijn optiek wel mee. LinkedIn-profielen zijn vaak goed en compleet, waardoor ze gelijkwaardig zijn aan een cv.

Ik zie echter wel een belangrijke andere reden om niet alleen via LinkedIn contact te leggen en dat is de workflow van de headhunter.

Omdat LinkedIn geen integratie met een third-party Application Tracking System (ATS) toestaat, heeft een headhunter twee gescheiden systemen: aan de ene kant zijn LinkedIn Recruiter seat, aan de andere kant zijn Outlook plus een eigen ATS, in de volksmond ook wel ‘de database’ genoemd. Wat veel gebeurt, is dat berichten via LinkedIn wel gezien worden, maar niet goed verwerkt of opgevolgd vanwege de ontbrekende koppeling. Cv’s worden niet gemakkelijk opgeslagen of intern met collega’s gedeeld en ook staat een LinkedIn-bericht lager op de to-do-lijst van een headhunter dan zijn email-inbox.

Dus wat kunnen werkzoekenden het beste doen? Wel het eerste contact met een headhunter leggen via LinkedIn, maar daarna vragen of ze hun cv mogen e-mailen, en zo ja, naar welk adres. De kans op een ‘ja’ op dit laagdrempelige verzoek is een stuk groter dan op de ‘zullen we een keer koffie drinken’-vraag. Dus je bent al half binnen. Opvolging per e-mail zorgt ervoor dat de cv ook in de workflow van de headhunter terecht komt en niet wordt vergeten.

Het klinkt wellicht wat als administratief geneuzel, maar het maakt een wereld van verschil in kansen om op te vallen in een omgeving die bol staat van de prikkels.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen