Vertrouwen in GenAI: Europese en Nederlandse trends en uitdagingen

10 OKT 2024 09:31 | Deloitte Group

Het niet gebruiken van GenAI is ook een risico

  • 23% van de Europese respondenten die GenAI voor werkdoeleinden gebruiken, geeft aan dat hun bedrijf geen formeel beleid heeft met betrekking tot het gebruik van GenAI op de werkplek
  • 65% van de Nederlandse respondenten is bekend met GenAI
  • Deepfakes grootste zorg onder GenAI gebruikers
  • 70% van de Europese GenAI-gebruikers zet dit in voor persoonlijke doeleinden 34% werkgerelateerd
  • Slechts 35% van de Nederlandse respondenten zegt dat hun bedrijf GenAI-gebruik op de werkvloer promoot.

Vandaag heeft Deloitte de resultaten gepubliceerd van het onderzoek: “ Vertrouwen in generatieve AI”. Aan dit onderzoek namen ruim 30.000 mensen deel uit verschillende Europese landen, waaronder 2760 in Nederland. De uitkomsten benadrukken de noodzaak van verantwoorde GenAI en grondige training om ervoor te zorgen dat consumenten en werknemers vertrouwen hebben in het op de juiste manier gebruiken van AI-tools, zowel privé als zakelijk.

De belangrijkste uitkomsten op een rij:

Groot deel Europeanen bekend met GenAI-tools

Een aanzienlijk deel van de respondenten is op de hoogte van generatieve AI-tools, waaronder 65% van de Nederlandse en 66% van de Europese respondenten. ChatGPT is met 60% de meest algemeen erkende tool in Nederland al ligt dit niet ver van het Europees gemiddelde van 57%. Respondenten gebruiken GenAI-tools voor verschillende doeleinden, waarbij persoonlijk gebruik (47%) vaker voorkomt dan voor werk (28% Nederland, 23% Europees gemiddelde). Ongeveer een derde van de Nederlandse GenAI gebruikers maken minstens één keer per week gebruik van GenAI-tools voor zowel persoonlijk gebruik (32%​) als werkgerelateerd (35%). 23% van de Europese respondenten die GenAI voor werkdoeleinden gebruikt, geeft aan dat hun bedrijf geen formeel beleid heeft met betrekking tot het gebruik van GenAI op de werkplek.

Deepfakes grootste zorg GenAI gebruikers

Respondenten maken zich ook zorgen over het gebruik van GenAI-tools. 28% van de Nederlandse respondenten die Gen AI gebruikt is extreem bezorgd over het gebruik van deepfakes, 22 % over de verspreiding van verkeerde informatie of verspreiding van nepnieuws en 18% maakt zich grote zorgen over mogelijk misbruik van persoonlijke gegevens.

Marc Verdonk, Chief Technology Officer bij Deloitte Nederland: “Organisaties moeten niet denken dat het verbieden van GenAI-gebruik de meest veilige optie is. Medewerkers zullen deze tools toch wel gebruiken. “Het niet gebruiken van GenAI is ook een risico, onder andere omdat het je  als bedrijf minder aantrekkelijk maakt voor talent”.

Sneller en efficiënter werken dankzij GenAI

Europese respondenten erkennen meerdere voordelen van het gebruik van generatieve AI-tools, vooral zakelijk. De belangrijkste voordelen zijn onder meer de mogelijkheid om taken sneller uit te voeren (38%), de kwaliteit van het werk te verbeteren (35%), nieuwe ideeën te genereren (35%) en het gebruik ter ondersteuning van taken die als lastig worden ervaren (29%). Deze bevindingen benadrukken de efficiëntie- en productiviteitswinst door het gebruik van GenAI-tools.

44% van de Europese respondenten die GenAI voor werkdoeleinden gebruikt, zegt dat hun bedrijf het gebruik van deze tools op het werk promoot (35% in Nederland). 19% geeft aan dat hun bedrijf het gebruik van GenAI toestaat, maar niet promoot. 23% geeft aan dat hun bedrijf geen formeel beleid heeft met betrekking tot het gebruik van GenAI op de werkplek.

Vertrouwen in GenAI-tools afhankelijk van het doel

Het vertrouwen in het gebruik van generatieve AI-tools varieert afhankelijk van de toepassing. Respondenten hebben de neiging deze tools meer te vertrouwen voor het genereren van samenvattingen en het verstrekken van algemene informatie dan meer kritische toepassingen zoals medisch advies of financiële aanbevelingen. 73% van de Europse respondenten zegt vertrouwen te hebben in het gebruik van GenAI, waarbij 19% aangeeft veel vertrouwen te hebben in het gebruik van GenAI tools hebben. Er blijft echter een deel van de gebruikers dat geen vertrouwen heeft, wat wijst op de behoefte aan betere ondersteuning en training.

Respondenten gebruiken Gen AI-tools vooral persoonlijk om informatie op te zoeken (47%) en om ideeën te genereren (40%). Voor werkdoeleinden worden de tools ingezet om ideeën genereren (40%), informatie op te zoeken (38%), tekst samen te vatten (38%) en geschreven content te creëren en/of te redigeren (37%).

Gebrek aan training

Ongeveer 44% geeft aan dat hun organisatie technische/praktische trainingen aanbiedt of trainingen gericht op het ethisch en verantwoord gebruik van GenAI-tools. We zien echter een duidelijke kloof in de manier waarop organisaties werknemers ondersteunen met trainingen over GenAI.

GenAI's volledige potentieel benutten

Naarmate GenAI verder evolueert, is het cruciaal voor bedrijven om vertrouwen op te bouwen en verantwoord gebruik te waarborgen. GenAI kan zowel consumenten- als werknemerservaringen ingrijpend verbeteren. Om dit te bereiken, moeten er uitgebreide trainingen, duidelijke beleidslijnen en transparante gegevenspraktijken worden ingevoerd. Alleen door deze aspecten aan te pakken, kunnen organisaties GenAI volledig benutten voor innovatie en zakelijk succes.

Verdonk concludeert: “Het actief opbouwen van vertrouwen is essentieel voor een succesvolle AI-strategie. Met veilige adoptie, grondige training en transparantie kan GenAI een waardevol hulpmiddel worden in plaats van een risico.”

Methodologie Landelijk representatief onderzoek onder consumenten en werknemers. Steekproefomvang: 1.800 consumenten en 1.000 werknemers per markt. Ondervraagde markten: VK, Ierland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland. Veldwerk is uitgevoerd door IPSOS MORI in juni – augustus 2024.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media