Het WKOF waarschuwt: Ga niet op eigen initiatief een dieet volgen bij kanker

05 OKT 2020 12:21 | Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Onder embargo tot dinsdag 6 oktober 2020

Ga als kankerpatiënt niet op eigen initiatief een ketogeen dieet volgen. Overleg altijd met je behandelend arts en/of diëtist of een dieet veilig voor je is. Persoonlijk advies van de juiste expert is erg belangrijk. Dat benadrukt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds naar aanleiding van media-aandacht voor het onlangs verschenen zelfhulpboek ‘Kankervrij’. 

Momenteel is er veel aandacht in de media voor het zelfhulpboek ‘Kankervrij’. In dit boek wordt onder andere het ketogeen dieet aangeprezen als effectief tegen kanker. Maar het boek beschrijft vooral de positieve, vaak op dierstudies gebaseerde, kanten van het ketogeen dieet. De risico’s van het ketogeen dieet – zoals een tekort aan voedingsstoffen, onbedoeld gewichtsverlies en complicaties – komen onvoldoende aan bod. Het advies over dit dieet in het boek is onvoldoende gebaseerd op bewijs uit onderzoek bij mensen met kanker.

Ketogeen dieet

Een ketogeen dieet is een streng dieet dat bestaat uit weinig koolhydraten, weinig tot een normale hoeveelheid eiwitten en veel vet. Er ontbreken goede onderzoeken naar de effectiviteit en veiligheid van dit dieet bij kanker, ook al omdat mensen het vaak niet langdurig volhouden. Daarom kunnen hierover geen uitspraken gedaan worden en zeker geen adviezen gegeven worden. Het volgen van dit dieet zonder begeleiding van een diëtist kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s.

Het advies van experts

Op dit moment is het beste advies voor voeding tijdens de behandeling van kanker om te kiezen voor een volwaardige voeding. Dat betekent dat de voeding alle noodzakelijke voedingsstoffen moet bevatten die nodig zijn om de conditie zo goed mogelijk te houden. Een zo goed mogelijke conditie geeft de beste kans om de behandelingen te kunnen voltooien en er zo goed mogelijk van te herstellen. 

De omstandigheden en voedingsbehoeften bij kanker kunnen per persoon verschillen. Een oncologiediëtist kan een persoonlijk voedingsadvies geven afgestemd op de individuele behoefte van de persoon en adviseren bij klachten. Via www.verwijsgidskanker.nl kan in de buurt een diëtist met specialisatie in kanker gevonden worden.

Algemene adviezen over voeding bij kanker

Op de website Voedingenkankerinfo.nl beantwoorden experts in voeding en kanker veelgestelde vragen over voeding tijdens en na behandeling van de ziekte. Dit wordt gedaan op basis van de laatste stand van de wetenschap en de praktijkervaring van experts. Inmiddels staan er antwoorden op ruim 200 vragen. Voedingenkankerinfo.nl is een samenwerking tussen het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO), het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), en Wageningen University & Research (WUR).

Dr. ir. Merel van Veen, Coördinator Voeding en Kanker bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Dat aandacht wordt gevraagd voor het belang van voeding en leefstijl bij kanker juichen we toe. Dit is een belangrijk onderwerp waar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds continu mee bezig is. Maar voedingsadviezen geven zonder solide wetenschappelijke basis vinden wij onverantwoord. Wij adviseren iedereen die overweegt een dieet te volgen bij kanker, om dit eerst goed te overleggen met de behandelend arts en diëtist.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie, 06 41323927, g.daal@wkof.nl. Achtergrondinformatie In de volgende artikelen op Voedingenkankerinfo.nl leest u antwoorden op veelgestelde vragen over diëten bij kanker: Kan een ketogeen dieet de groei van kwaadaardige tumoren vertragen? https://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-een-ketogeen-dieet-de-groei-van-kwaadaardige-tumoren-vertragen/ Helpt vasten tegen kanker? https://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-vasten-de-groei-van-een-tumor-beinvloeden/ Bestaat er een anti-kanker dieet? https://www.voedingenkankerinfo.nl/bestaat-er-een-anti-kanker-dieet/ Kritische recensies van het boek ‘Kankervrij’ • Iedereen ketogeen? door Elles van der Louw en dr. José Breedveld – Peters, Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek. https://ntvd.media/artikelen/iedereen-ketogeen/ • Veroorzaakt glucose uit suiker kanker? Door dr. Fred Brouns, Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek. https://ntvd.media/artikelen/veroorzaakt-glucose-uit-suiker-kanker/ • Recensie: Kankervrij door Herma ten Have, Nieuws voor diëtisten. https://www.nieuwsvoordietisten.nl/recensie-kankervrij/ Bronnen: • Voedingenkankerinfo.nl. • World Cancer Research Fund International / American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report 2018. Beschikbaar op dietandcancerreport.org. Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker om mensen te helpen de kans op kanker te verkleinen. Wij willen dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt. Kijk voor meer informatie op www.wkof.nl. Via www.voedingenkankerinfo.nl geeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ook voorlichting over voeding tijdens en na behandeling van kanker op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring van experts.

Meer binnen deze rubriek