Wereld Kanker Onderzoek Fonds: geen zorgen over aspartaam binnen veilige hoeveelheid

14 JUL 2023 08:52 | Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft kennisgenomen van de nieuwe onderzoeken naar aspartaam en kanker van de International Agency for Research on Cancer (IARC) en de Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA).

De IARC classificeert de zoetstof aspartaam als mogelijk kankerverwekkend. Tegelijkertijd concluderen experts ook dat er geen reden is om de dagelijkse hoeveelheid aspartaam die veilig is te veranderen.

Het bewijs voor een direct verband tussen aspartaam en kanker is niet sterk. Het is onwaarschijnlijk dat aspartaam schadelijk is wanneer je je houdt aan de veilige hoeveelheid per dag.

Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Als je niet meer dan de veilige dagelijkse hoeveelheid zoetstoffen binnenkrijgt, is er geen reden tot zorgen. Om je kans op kanker zo klein mogelijk te maken, kun je het best de 10 bewezen aanbevelingen voor minder kans op kanker opvolgen. Samengevat betekent dit: eet volgens de Schijf van Vijf, beweeg meer, behoud een gezond gewicht, drink geen alcohol en rook niet.”

Meer binnen de rubriek Wetenschap