Aandacht voor kanker met paarse ‘lintjesregen’

26 JAN 2022 11:32 | Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Voor het 5de jaar op rij zullen duizenden mensen in Nederland op 4 februari – Wereld Kanker Dag – het paarse lintje van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dragen. Op deze manier vragen zij aandacht voor de impact van kanker. Het lintje is uitgegroeid tot een nationaal symbool van steun, solidariteit, liefde en hoop. Het fonds roept iedereen op het lintje nog op tijd aan te vragen.

Al vijf jaar het paarse lintje

Dit jaar viert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds het eerste lustrum van het paarse lintje. Sinds 2017 is dit lintje met de boodschap ‘Kanker draag je niet alleen’ uitgegroeid tot een symbool dat duizenden mensen in beweging brengt om een gezicht te geven aan de impact van kanker.

Wat het lintje voor het publiek betekent

Het paarse lintje heeft voor velen een persoonlijke betekenis. Mensen uit heel Nederland delen in aanloop naar Wereld Kanker Dag hun ervaring met kanker als patiënt, voormalig patiënt of naaste. Deze verhalen laten zien dat de aandacht voor kanker nooit mag verminderen, ook niet in tijden van corona. Alle verhalen zijn te lezen op wkof.nl/lintje; daar kan ook het lintje aangevraagd worden.

Paarse verlichting

Dit jaar worden wederom verschillende locaties in Nederland op Wereld Kanker Dag paars verlicht, om samen met het dragen van het paarse lintje stil te staan bij kanker. Onder andere deze locaties doen mee aan de actie:

·       A’DAM Toren in Amsterdam

·       Ziggo Dome in Amsterdam

·       De Grote Marktstraat in Den Haag

·       De St. -Bavokerk in Haarlem

·       Korenmolen De Eersteling in Hoofddorp

·       Suikersilo’s van SugarCity in Halfweg

·       De Winkel van Sinkel in Utrecht

·       Toren7 in Roermond

 Wereld Kanker Dag

Wereld Kanker Dag – 4 februari – is een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij kanker. Maar ook bij het belang van preventie, vroege opsporing, behandeling en nazorg. Ook in Nederland vinden er op die dag uiteenlopende activiteiten plaats.

Cijfers over kanker

Elk jaar krijgen meer dan 110.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Meer dan 800.000 mensen in ons land leven met of na de ziekte. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in 2020 wereldwijd meer dan 19 miljoen gevallen van kanker geregistreerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie, 06 41323927, g.daal@wkof.nl. Over het paarse lintje en de campagne Kanker draag je niet alleen: Lees meer over de campagne en vraag het lintje aan op wkof.nl/lintje. Bronnen: - De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Geraadpleegd op 26 januari 2022. - The Global Cancer Observatory, International Agency for Research on Cancer, World Health Organization. Geraadpleegd op 26 januari 2022. Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil iedereen een kans geven tegen kanker. Wij willen dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl mensen minder kans hebben op kanker, en dat bij kanker mensen meer kans krijgen op overleving en een goede kwaliteit van leven. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker. Kijk voor meer informatie op www.wkof.nl en www.voedingenkankerinfo.nl.

Meer binnen deze rubriek