'Gehoorschade al jarenlang in de top 3 van meest gemelde beroepsziekten'

24 APR 2024 06:00 | Schoonenberg HoorSupport
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Conny Polleunis

Aanleiding:
International Noise Awareness Day

Op 24 April is het ‘International Noise Awareness Day’. Een dag om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van lawaai op het gehoor, de gezondheid en de kwaliteit van leven. Een belangrijk initiatief gezien het groeiende aantal mensen met gehoorverlies door lawaai of met tinnitus. Lawaai is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. Het heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van mensen.

Daarbij komt dat de blootstelling aan lawaai voortdurend toeneemt, zowel in vrije tijd als op het werk. Zo kan het volgens de arbonorm schadelijk zijn om meer dan 15 minuten per dag en 5 dagen per week te worden blootgesteld aan het geluid van een drilboor (95dB) en kan het geluid van een kettingzaag (110 dB) al na minder dan een seconde schadelijk zijn wanneer je er dagelijks mee werkt.  

Gehoorschade staat al jarenlang in de top 3 van meest gemelde beroepsziekten. Dagelijks werken 900.000 werknemers in schadelijke geluidsniveaus. Eerder was al in het nieuws dat gymleraren risico lopen op gehoorschade. Maar er zijn meer lawaaierige beroepen, dit is de internationale top 10: 

  1. Grondpersoneel luchthaven
  2. Formule 1-coureur
  3. Bouwvakker
  4. Werknemer nachtclub
  5. Rockster
  6. Fabrieksarbeider + landarbeider
  7. Forens (muziek tijdens het reizen)
  8. Klassiek muzikant
  9. Motorkoerier
  10. Kinderopvangmedewerker en leerkracht


Gehoorbescherming is niet alleen relevant voor het uitgaansleven, maar moet ook meer aandacht krijgen bij het uitoefenen van hobby’s én bepaalde beroepsgroepen. Oordoppen op maat zijn de beste optie, omdat door goede aansluiting in het oor, geen te hard geluid kan binnendringen. Oordoppen op maat kunnen bovendien worden gekozen op basis van het gebruik waar het voor bedoeld is. In alle gevallen kan gehoorbescherming harde geluiden tegenhouden, maar laat het wel relevant geluid en spraak door. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om hierover voorlichting te geven in de strijd tegen de toenemende groep – steeds jongere – mensen met gehoorverlies of tinnitus. 

Meer binnen de rubriek Zorg