‘Basisscholen kunnen aanspraak maken op grote hoeveelheid lokale, regionale, landelijke en Europese subsidiepotten’
Woerden, 10 november 2017 - Wetenschap- en techniekonderwijs hoeft niet duur te zijn. Maar soms zijn extra financiële middelen handig. En dan moet je als school in het primair onderwijs wel weten welke subsidiemogelijkheden er zijn. Uit een inventarisatie door TechniekTalent.nu blijkt dat scholen subsidies onbenut laten, simpelweg omdat ze er geen weet van hebben.
“Met een pak spaghetti kun je al een prachtige brug bouwen”, stelt Carla Roos, projectleider primair onderwijs bij TechniekTalent.nu. “Bovendien zijn er online en offline allerlei lesideeën, materialen en hulpmiddelen te vinden die scholen kosteloos kunnen gebruiken. Dit neemt echter niet weg dat extra financiële armslag welkom is. Veel scholen zijn op zoek naar informatie over financieringsmogelijkheden waarmee ze hun techniekonderwijs naar een hoger plan kunnen tillen. Aanleiding voor ons om dit eens nader te onderzoeken”, aldus Roos.
Uit de inventarisatie blijkt dat er diverse lokale, regionale, landelijke en Europese subsidiepotten en potjes zijn, waarop scholen een beroep kunnen doen. Het laat ook zien voor welke uiteenlopende activiteiten basisscholen de extra financiering kunnen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de aanschaf van technisch speelgoed en (les)materialen, het professionaliseren van leerkrachten in het geven van W&T-onderwijs of de inrichting van een technieklokaal.
‘Je bent gek als je er geen gebruik van maakt’
Basisschool De Catamaran in Amsterdam vroeg een Amsterdamse scholenbeurs aan om een eigen leerlijn voor wetenschap en techniek op te zetten. Met succes: de school kreeg een subsidie van maar liefst €25.000,- Directeur Stella Meijboom: “Voor het W&T-onderwijs op onze school betekende het een enorme impuls. We konden er heel veel van doen. Onze techniekcoördinator bijscholen, externe begeleiding inhuren, lesboekjes en materialen ontwikkelen, excursies organiseren, van alles. Binnen twee jaar stond de leerlijn ‘Wonderwel’ als een huis. Het heeft ons zoveel gebracht. Ik kan iedere school aanraden subsidie aan te vragen. Je bent gek als je er geen gebruik van maakt.”
Subsidies in kaart
Scholen kunnen bij uiteenlopende organisaties en instanties subsidie krijgen. Zoals van de overheid uit de zogeheten prestatiebox primair onderwijs 2015 – 2020 die speciaal bedoeld is voor cultuureducatie en onderwijskwaliteit in brede zin. Deze subsidie wordt door scholen al vaak ingezet, zo blijkt uit de inventarisatie. Minder bekend zijn andere subsidies, zoals lokale en regionale subsidies vanuit gemeenten en provincies, het LerarenOntwikkelFonds dat leerkrachten de kans biedt hun innovatieve ideeën voor beter onderwijs waar te maken en Europese subsidies NEXT-lab en Erasmus+.
Private middelen
Naast reguliere subsidies, kunnen scholen ook gebruik maken van private middelen bij de financiering van W&T-trajecten, zoals bijvoorbeeld sponsoring door bedrijven of sectorfondsen die maatschappelijke doelen willen ondersteunen zoals goed techniekonderwijs. Maar ook samenwerkingsinitiatieven tussen scholen en het bedrijfsleven voor bijvoorbeeld het organiseren van gastlessen of bedrijfsbezoeken.
Let op misrekening
Bij het aanvragen en indienen van een van subsidieverzoek is ‘tijd’ een belangrijke factor. Misrekening zit dan in een klein hoekje. Begin allereerst niet bij geld, maar vanuit een visie. Stel in het voortraject vragen als: waar willen we als school over een paar jaar staan? Wat hebben we daarvoor nodig? Wie binnen de organisatie heeft tijd om zich bezig te houden met de aanvraag? Let bij het aanvragen van een subsidie ook op of deze wordt verleend vóór school- of kalenderjaren. Het is jammer als aan het einde van een kalenderjaar nog potjes over zijn die bij beter financieel management te gebruiken waren geweest. En ook belangrijk: aan lopende trajecten worden meestal geen subsidies meer verstrekt.
Voor een overzicht van alle financierings- en aanvraagmogelijkheden en praktische tips, ga naar https://www.techniektalent.nu/kaart-subsidiepotjes-wetenschap-techniek-primair-onderwijs/
Over TechniekTalent.nu
TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Het doel van de stichting is jongeren enthousiasmeren voor de techniek om daarmee technisch talent te winnen voor de technische sectoren. Dit doet de organisatie samen met schoolleiders, decanen, docenten en leerkrachten én technische bedrijven. Door hen te inspireren, te adviseren en te faciliteren met kennis over integratie van techniek en technologie in het funderend onderwijs, en door de samenwerking tussen scholen en bedrijven te stimuleren.TechniekTalent.nu biedt scholen in het hele land kosteloos ondersteuning om meer aandacht aan techniek te besteden. Op zo’n manier dat het leerlingen aanspreekt. Zie ook: https://www.techniektalent.nu/
Dit is een origineel bericht van Stichting TechniekTalent.nu
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
26 NOV 2024
26 NOV 2024