Maandalert woningmarkt: in maart meer onder de vraagprijs geboden

04 MEI 2023 11:08 | Ortec Finance

Afgelopen februari kwam er een eind aan een periode van overbieden die begon in april 2018. Voor alle woningtypen werd in die maand gemiddeld niet meer overboden op de vraagprijs. De recentste woningmarktanalyse van Ortec Finance laat zien dat deze ontwikkeling doorzet: in maart werd bij twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen gemiddeld onder de vraagprijs geboden. Verder nam de prijsdaling op jaarbasis in maart verder toe en werden er fors meer woningen verkocht dan in februari.

Gemiddeld werd er in maart voor twee-onder-een-kapwoningen 0,77% minder betaald dan de vraagprijs. Voor vrijstaande woningen was dit zelfs 2,32%. Een jaar geleden was zoiets bijna ondenkbaar. Vanaf juni 2022 gingen voor alle woningtypen de overbiedingen gemiddeld steeds meer omlaag, om in februari op het nulpunt uit te komen. De omslag is goed zichtbaar in de grafiek met het gemiddelde percentage overbiedingen hieronder: een duidelijke knik, gevolgd door een steile lijn naar beneden.

Onderhandeling maandalert woningmarkt mei 2023

Gemiddeld percentage overbiedingen voor appartementen, hoek-, tussen-, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen.

Trend overbieden gekeerd

Vanaf 2015 werd er voor alle woningtypen steeds minder onder de vraagprijs geboden. De periode van overbieden begon in april 2018, toen voor appartementen gemiddeld meer dan de vraagprijs betaald werd. De andere woningtypen volgden en in december 2021 bereikten de overbiedingen hun top. Op dat moment werd er gemiddeld 10% of meer overboden op appartementen, tussenwoningen en hoekhuizen. Die trend is nu volledig gekeerd.

Prijsdaling op jaarbasis zet door

In februari was voor het eerst sprake van een prijsdaling op jaarbasis: een afname van 2,03% ten opzichte van februari 2022. Deze ontwikkeling zet door en in maart waren de huizenprijzen op de Nederlandse woningmarkt gemiddeld 3,38% lager dan een jaar eerder. In vergelijking met de voorgaande maand vlakte de prijsdaling daarentegen wat af: in maart was de gemiddelde huizenprijs 0,26% lager dan in februari, terwijl in die maand de huizenprijs nog 0,62% lager was dan in januari.

Beide ontwikkelingen zijn goed zichtbaar in de grafiek van het indexcijfer hieronder. Hier is ook te zien dat de gemiddelde huizenprijs in maart 2023 zelfs iets onder het niveau van december 2021 uitkwam.

Indexcijfer woningmarkt mei 2023

Indexcijfer: huizenprijzen zelfs iets onder niveau december 2021.

Aantal transacties fors hoger

In februari werd het laagste aantal woningtransacties in drie jaar tijd geregistreerd: minder dan 12.000. Dat dit in ieder geval gedeeltelijk een seizoenseffect betreft, blijkt wel uit het aantal transacties van maart. Met ruim 15.000 geregistreerde woningtransacties was dit 31% meer dan in februari en vergelijkbaar met maart 2022.

Volledige Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

De Maandalert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype. Bekijk de meest recente Maandalert Woningmarkt

Over Real Estate Valuation

Meer weten over producten en diensten die vastgoedeigenaren, overheden, taxateurs en kredietverstrekkers in Nederland gebruiken om op efficiënte, betrouwbare en transparante wijze vastgoed te waarderen? Kijk op www.ortecfinance.com//vastgoedwaardering

Over Ortec Finance

Ortec Finance is een wereldwijde leverancier van toonaangevende technologie en oplossingen voor het nemen van investeringsbeslissingen. We ontwerpen, bouwen en leveren hoogwaardige softwaremodellen voor asset-liability-management, ex-ante en ex-post risicobeheer, performancemeting, risicoattributie en financiële planning. Onze klanten zijn marktleider op het gebied van pensioenen, sovereign en private wealth, verzekeringen en assetmanagement, maar ook gemeenten en woningcorporaties werken met onze modellen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we hebben kantoren in Amsterdam, Londen, Toronto, Melbourne, New York en Zürich. www.ortecfinance.com

Het is mogelijk om gebruik te maken van data op gemeenteniveau voor het plaatsen van een interactieve kaart. Dit is uitsluitend toegestaan met de juiste bronvermelding en in overleg met Ortec Finance. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter Ten Holter, Consultant Real Estate Valuation. E: pieter.tenholter@ortec-finance.com T: +31 20 700 97 59

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed