'Politie aansprakelijk stellen in zaak tegen Donny M. lastig, maar niet onmogelijk'

21 OKT 2024 11:09 | BrandMR
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Simon de Groot

Aanleiding:
Zussen overwegen zaak tegen politie na fouten: 'Gino had nog kunnen leven' | Misdaad | NU.nl

De zussen van de door Donny M. gedode 9-jarige jongen Gino overwegen om de politie aansprakelijk te stellen voor fouten die zijn gemaakt.  Dat is minder eenvoudig dan je op basis van de erkende fout door de politie wellicht zou denken. 

In het aansprakelijkheidsrecht is het zo dat degene die schade heeft veroorzaakt moet worden aangesproken. Donny M. heeft bekend dat hij Gino heeft misbruikt en gedood, dus de dader is dan ook bekend. Waarom dan toch de politie aansprakelijk stellen? 

In januari 2021 werd de telefoon van Donny M. door de politie in beslag genomen vanwege zijn betrokkenheid bij een vuurwerkincident. Daarop werden beelden van kindermisbruik gevonden. Donny M. zat toen nog in zijn proeftijd vanwege een eerdere veroordeling voor seksueel misbruik van een minderjarige jongen. Door een menselijke fout aan de kant van de politie, is er begin 2021 geen nader onderzoek naar de beelden van kindermisbruik gedaan. Zou dat wel zijn gebeurd, dan had Donny M. in juni 2022 mogelijk vastgezeten en had hij Gino niets aan kunnen doen.  

De politie kan voor de dood van Gino aansprakelijk worden gehouden als kan worden aangenomen dat Donny M. zich niet aan Gino zou hebben vergrepen als de politie begin 2021 wel onderzoek naar de beelden zou hebben gedaan. Aangezien het onderzoek nooit heeft plaatsgevonden, kan het lastig tot onmogelijk zijn om vast te stellen wat het resultaat van dat onderzoek zou zijn geweest. Het zal dan ook vrijwel onmogelijk zijn om met zekerheid vast te stellen dat de dood van Gino voorkomen had kunnen worden. Diezelfde onzekerheid gold voor de aansprakelijkheid van de politie, vanwege een onterecht verleende wapenvergunning aan de schutter van het schietincident in Alphen aan den Rijn van 2011. In die zaak werd de aansprakelijkheid van de politie echter wel erkend.

Nu de fout van de politie is erkend, blijft de vraag of we de oorsprong van de beelden van kindermisbruik op de telefoon van Donny M. nog kunnen achterhalen. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of deze beelden tot strafrechtelijke vervolging (en hechtenis) van Donny M. zouden hebben geleid. Als dat het geval is, lijkt het voor de hand liggend dat naast Donny M. ook de politie aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van Gino. Eventuele schade van nabestaanden die niet via de strafzaak op Donny M. kan worden verhaald, zou dan op de politie kunnen worden verhaald. 

Meer binnen de rubriek Recht