Geslaagd toernooi met toekomstige badmintonkampioenen

19 MRT 2024 10:48 | YONEX Dutch Junior International

Na vijf dagen topbadminton is de YONEX Dutch Junior International weer achter de rug. Het internationale evenement, dat plaatsvindt bij de Haarlemse badmintonclub Duinwijck, geldt als het sterkste jeugdtoernooi ter wereld. Ook dit jaar leverde dat een geslaagd toernooi met spectaculaire wedstrijden op.

Aan de YONEX Dutch Junior namen ruim 300 spelers uit 30 verschillende landen deel, met name vanuit Europa en Zuidoost-Azië. Badminton is in Zuidoost-Azië een hele populaire sport, waarbij veel tijd en aandacht wordt besteed aan het opleiden en ondersteunen van topspelers. In internationaal opzicht domineren zij dan ook de sport en dat was op de YONEX Dutch Junior International niet anders: alle finales waren Aziatische ‘onderonsjes’. Het meest succesvol waren de Chinese spelers. Zo wisten Lin Xiang Yi en Liu Yuan Yuan samen het goud bij in de wacht te slepen bij de gemengd dubbel en presteerden ze dat ook met hun partner bij respectievelijk de heren en dames dubbel. De voor Nederland uitkomende en als tweede geplaatste Adith Karthikeyan Priya moest in de tweede ronde, na een zenuwslopende partij over drie games, zijn meerdere erkennen in zijn Maleisische tegenstander.

Volle tribunes

Toernooidirecteuren Thilini Scherpenzeel en Jules Bakker kijken zeer tevreden terug op de 42e editie van het toernooi. Thilini Scherpenzeel: “We hebben een geslaagd toernooi achter de rug waar we ontzettend tevreden op terugkijken. Met regelmatig volle tribunes, vooral in het weekend, en partijen op hoog niveau. Er zijn natuurlijk wedstrijden bij waarin het niveauverschil erg groot is en die na een kwartiertje voorbij zijn, maar we hebben vooral veel spectaculaire wedstrijden gezien. Naast wat er op het veld gebeurt, kijken wij vooral naar de organisatie daaromheen. Als je dan ziet dat alles vrijwel vlekkeloos verloopt en de positieve reacties hoort vanuit deelnemers en bezoekers, kun je als toernooidirecteuren alleen maar tevreden zijn.”

Het toernooi wordt georganiseerd door een team van vrijwilligers. Jules Bakker: “Dit jaar was dat een groep van meer dan honderd mensen die keihard hebben gewerkt om er een succes van te maken. Zowel in de sporthal als bijvoorbeeld door het ophalen van deelnemers van het vliegveld of pendelen naar de accommodaties hier in de buurt. Veel vrijwilligers komen vanuit onze eigen vereniging Duinwijck. Daarnaast zijn er veel ‘vrienden van’ die meehelpen én dit jaar voor het eerst ook de nodige vrijwilligers van andere sportclubs uit Haarlem.”

Speelkaarten en 3D-geprinte tulpen

Speciaal voor deze editie van het toernooi liet de organisatie een kaartspel maken, met daarop (actie)foto’s van deelnemers, vrijwilligers en officials uit het vorige jaar. Zo zagen terugkerende deelnemers zichzelf terug als speelkaart. Een ander aardigheidje was dat de winnaars een 3D-geprinte tulp kregen. Thilini Scherpenzeel: “Daar werd ontzettend leuk op gereageerd. Zo proberen we elk jaar weer iets nieuws aan het toernooi toe te voegen. Een aantal jaar geleden zijn we bijvoorbeeld begonnen met het livestreamen van de wedstrijden en daar wordt veel gebruik van gemaakt. Een aantal van de finales zijn ruim 26.000 keer bekeken.”

De voorbereidingen voor de editie van 2025 zijn al voorzichtig aan opgestart. Jules Bakker: “Qua deelnemersaantallen hebben we in verband met baancapaciteit vrijwel geen ruimte om verder te groeien, maar de focus van dit toernooi ligt dan ook op kwaliteit. Het is heel bijzonder dat we het sterkste jeugdbadmintontoernooi ter wereld hier in Haarlem mogen organiseren. Voor veel spelers een unieke kans om ervaring op te doen tegen jongens en meiden die in de toekomst meedoen om wereldtitels en Olympische medailles.”

Voor vragen, meer informatie en interview-verzoeken kunt u contact opnemen met Johan Tempelaar: johan@decoalitie.nl | 06-44460637.

Meer binnen de rubriek Sport