THE SWEX, de ‘AEX voor whisky’, officieel gelanceerd

29 SEP 2022 08:12 | Scotch Whiskey Investments

“Handelen in whisky nu voor iedere portemonnee toegankelijk”

Sassenheim, 29 september 2022 - THE SWEX is het nieuwe handelsplatform waarop men met een inleg van enkele honderden euro’s een portfolio van flessen en (deel)vaten Schotse single malt whisky kan samenstellen om deze te verhandelen. THE SWEX is het gedachtegoed van Scotch Whisky Investments, het bedrijf uit Sassenheim dat 20 jaar geleden al inzag dat de vraag naar bijzondere single malt whisky’s steeds grote vormen begon aan te nemen.

lancering the SWEX

THE SWEX is met 100.000 flessen single malt whisky ‘s werelds grootste online handelsplatform en omvat flessen die eigendom zijn van vermogensbeheerklanten van Scotch Whisky Investments én huidige handelaren op het platform. “Deze flessen staan veilig in onze eigen whisky vault opgeslagen”, licht Kappen toe, CEO van Scotch Whisky Investments. “Al deze flessen kunnen via THE SWEX verhandelbaar zijn. Als eigenaar kun je zelf bepalen welke flessen of (deel)vaten whisky je te koop aanbiedt. Het platform omvat zowel flessen van gesloten als bestaande distilleerderijen als ‘toekomstige’ flessen. Ofwel: whisky die op dit moment nog op vat ligt om op een later moment te worden gebotteld.”

‘Vanaf een paar honderd euro’

Al sinds vele jaren is het mogelijk via Scotch Whisky Investments in whisky te investeren. Vermogensbeheer is een van de meest succesvolle financiële producten waarbij beleggers bij een minimale inleg van 100.000 euro door de beleggingsexperts van Scotch Whisky Investments volledig worden ontzorgd. “Helaas beschikt niet iedereen over 100.000 euro als minimum inleg. Daarom is THE SWEX dé oplossing voor particuliere beleggers met een kleiner budget. Beleggen via THE SWEX kan namelijk al vanaf honderd euro.”

Scotch Whisky Exchange

Om het verhandelbare karakter van het platform te benadrukken, is bewust gekozen voor THE SWEX als naam. Kappen: “Een subtiele verwijzing naar het Engelse woord ‘exchange’ om eigenhandig in single malt whisky te kunnen handelen. Het geeft daarbij ook het gevoel van een beurs waar vraag en aanbod elkaar treffen. THE SWEX is uniek, want het is het eerste platform ter wereld waarop exclusieve en bijzondere single malt whisky’s kunnen worden verhandeld. Het is te vergelijken met een aandelenportefeuille, zij het specialer en smaakvoller. Beschouw het wat dat betreft als de ‘AEX voor whisky’.”

Alternatieve investeringen

Scotch Whisky Investments maakt het met THE SWEX voor beleggers eenvoudig om in te stappen. Whisky wordt in een adem genoemd met andere alternatieve beleggingsvormen waaronder goud, horloges, vintage auto’s en wijn. Whisky is deze categorie eigenlijk een aantal jaar geleden al ontgroeid. “Wat investeerders voor ogen hebben, kan per persoon verschillen. Sommigen beleggen met een langetermijnvisie, anderen traden weer met een kortere horizon.”

Know your customer

In aanloop naar de lancering is er in de afgelopen periode veel getest. Thomas van Gameren, Head of Marketing bij Scotch Whisky International en nauw bij het project betrokken, licht toe: “In eerste instantie hebben onze ‘eigen’ beleggers in Nederland meer dan kritisch naar het platform gekeken. Voor toekomstige particulieren geldt dat wij ook hen financieel toetsen. We willen niets aan het toeval overlaten; Know your customer staat boven alles.”

Geen bewaar- en transactiekosten

Op THE SWEX kun je als belegger flessen en/of deelvaten te koop aanbieden. Een potentiële koper kan dan afwegen of hij bereid is de gevraagde prijs te betalen of een tegenbod te doen. Nogmaals Kappen: “Om THE SWEX tot een succes te maken, hanteren we een overzichtelijke kostenstructuur. In het verleden werden bewaar- en transactiekosten in rekening gebracht. Dat is met THE SWEX verleden tijd, en is daarmee uniek ten opzichte van andere platformen.

THE SWEX is namelijk niet te vergelijken met een veiling, waar bij aankoop additionele kosten kunnen worden gerekend. Wanneer de fles is verkocht, wordt alleen de laatst verhandelde prijs getoond. Alle flessen die van eigenaar wisselen, staan in de whiskykluis van Scotch Whisky International opgeslagen. “Achter slot en grendel, om zo de kwaliteit en de authenticiteit te kunnen waarborgen. Zolang ze bij ons staan, zijn ze ook tegen de marktwaarde verzekerd.” 

THE SWEX richt zich in eerste instantie op Nederland en zal daarna internationaal geïntroduceerd worden.

https://www.theswex.com 

https://scotchwhiskyinvestments.com/

Het gemonteerde videopersbericht is hier te vinden: Bekijken/Embedden: https://www.youtube.com/watch?v=CZfLmKT44MU Het ruwe HD beeldmateriaal is eenvoudig van de volgende ftp-server te downloaden: · Gebruik de link Videodistribution.anp.nl in uw FTP-programma · Login: anpinopdracht · Pass: anpinopdracht * Op het aangeboden videomateriaal berust copyright van ANP Pers Support. Het videomateriaal mag gratis en rechtenvrij worden geplaatst, gemonteerd en uitgezonden voor redactionele doeleinden in de context van dit onderwerp, zonder verplichte vermelding van de bron ANP Pers Support. Scotch Whisky Investments Thomas van Gameren T (0252) 22 20 11 t.vangameren@scotchwhiskyinvestments.com Havana Orange Jacob-Jan Esmeijer M (06) 21 82 06 85 jer@havanaorange.nl

Meer binnen de rubriek Economie en geld