Eddy Zoëy onderzoekt hoe Gasvrij Nederland is in nieuwe video-serie

13 JAN 2022 09:38 | Kollektiv Media & PR

Eddy Zoëy onderzoekt Nederlandse gasvrijheid in nieuwe campagne van Natuur & Milieu

Nederland staat voor een grote uitdaging: in 2050 zijn álle Nederlandse huizen vrij van aardgas. Verwarmen en koken gebeurt dan niet meer met aardgas, maar met elektriciteit of duurzame warmte. Om uit te zoeken hoe het op dit moment gesteld is met de gasvrijheid in Nederland, heeft Natuur & Milieu presentator Eddy Zoëy ingeschakeld. Zoëy gaat op huisbezoek door het hele land, van Giethoorn tot Oostzaan en van Amsterdam tot Amersfoort. In een achtdelige videoserie zien we ook een aantal bekende gezichten, zoals Froukje de Both, Hugo Kennis, Eva Cleven en Patrick Martens. 

Gastvrij vs gasvrij

‘Hoe gasvrij is Nederland?’ is geïnspireerd op het programma ‘Nu we er toch zijn’, een televisieprogramma van BNN waarin Eddy Zoëy de gastvrijheid van Nederland testte. Dit keer onderzoekt hij niet de gastvrijheid, maar de gasvrijheid. Hoe zijn onze huizen geïsoleerd? Hoe worden ze verwarmd? Hoe wordt er gekookt? Oftewel: hoe afhankelijk is Nederland nog van aardgas? De online videoserie geeft een persoonlijk inkijkje in de levens, huizen en duurzame lifestyle van bekende en onbekende Nederlanders.  Zo ontdekken kijkers van de online serie wat Eddy Zoëy doet onder de douche bij Froukje de Both, waarom tv-kok Hugo Kennis 25 cavia’s los in de tuin heeft lopen, waarom er koeien stonden in de woonkamer van presentatrice en Maestro-deelnemer Eva Cleven en hoe gasvrij de winnaar van ‘Het Perfecte Plaatje’ Patrick Martens is.

“De afgelopen jaren heb ik, onder andere met het programma Natuurlijk Zoey voor RTV Utrecht, veel onderzoek gedaan naar duurzame energie. Het is een eer én ook best logisch dat ik hiervoor gevraagd ben. Het open karakter, het onderzoekende en niet-dwingende van deze campagne spreekt me enorm aan. We vragen mensen om zich gewoon eens te verdiepen in deze materie, en door een simpele test merk je snel hoeveel voordeel je daar zelf uit kunt halen. Leuk en leerzaam om te doen, en fijn dat ik daarvoor, oud en vertrouwd zoals vroeger, bij mensen mag aanbellen”, aldus Zoëy.

Comfort Challenge

De online serie is onderdeel van de campagne ‘Hoe gasvrij ben jij?’ van Natuur & Milieu. Met deze campagne wil Natuur & Milieu Nederland enthousiasmeren mee te doen aan de 'Comfort Challenge’, een challenge waarbij men eenvoudig kan testen of hun huis al zonder aardgas kan verwarmen. Dit kunnen deelnemers testen door de temperatuur van de cv-ketel op 50 graden in te stellen en dan te ervaren hoe comfortabel en warm het blijft in huis. Blijft het warm dan is de warmtepomp een goede optie, zo niet dan dan moet je eerst nog andere stappen zetten, zoals isoleren. Alle deelnemers krijgen een persoonlijk advies. “De overgang naar gasvrij wonen voelt voor veel mensen als een ingewikkelde stap. Met de Comfort Challenge en de serie met Eddy Zoëy maken we de overstap eenvoudiger en leuker. Door mee te doen met de Challenge kun je zomaar ontdekken dat gasvrij wonen voor jou al dichterbij is dan je dacht”, aldus Dorien Ackerman, Directeur Campagnes bij Natuur & Milieu.

Hoe gasvrij is Nederland? is vanaf 11 januari te zien via YouTube en op hoegasvrijbenjij.nl.

Credits: Lotte den Toonder

Eddy Zoëy met crew - credits: Lotte den Toonder

** Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie ** www.hoegasvrijbenjij.nl www.natuurenmilieu.nl Persvoorlichting Natuur & Milieu Dieuwertje Penders d.penders@natuurenmilieu.nl 06-46843537

Meer binnen de rubriek Natuur