Bram Straten
Aanleiding:
Enexis experimenteert met batterij bij Efteling om stroomnet te ontlasten
Het plaatsen van grote energieopslag batterijen -zoals bij de Efteling- is pleisters plakken, zolang de Nederlandse overheid de aanschaf van batterijen niet subsidieert. Nederland heeft een fijnmazig elektriciteitsnet en is koploper in Europa op het gebied van zonne-energie. Maar de duurzame opwek is helemaal uit balans, in vergelijking met de capaciteit om de opgewekte energie op te kunnen slaan.
De oorzaak daarvan is dat de overheid de opwek van energie wel subsidieert, maar de opslag niet. In Duitsland wordt er standaard een thuisbatterij geleverd bij de installatie van zonnepanelen. Het aantal thuisbatterijen is er de afgelopen vier jaar vervijfvoudigd. Door de overtollige energie op te slaan dicht bij de plek waar het is opgewekt, wordt het elektriciteitsnetwerk minimaal belast.
In Nederland verbruiken we ongeveer 20 procent van het totale verbruik in Duitsland, maar beschikken we over nog geen 5 procent van de opslagcapaciteit die Duitsland op dit moment heeft in de vorm van thuisbatterijen.
Het aanhouden van de salderingsregeling in Nederland, in combinatie met het uitblijven van goede subsidies voor thuisbatterijen, houdt de zo noodzakelijke ontwikkeling van kleinschalige lokale opslag in een houdgreep. Enexis maakt nu kosten voor relatief dure batterijen op een heel specifieke plek in het elektriciteitsnet, maar wie dat gaat betalen is nog onduidelijk.
Dit is een origineel bericht van Windkracht 5
Ga naar alle berichten van deze organisatie.