Invest-NL en het Europees Investeringsfonds lanceren Dutch Future Fund II

29 NOV 2023 08:43 | Invest-NL

Invest-NL en het Europees Investeringsfonds (EIF) hebben Dutch Future Fund II (DFF II) aangekondigd. Deze investeringsovereenkomst, die voortbouwt op het succes van het eerste Dutch Future Fund, maakt ten minste €200 miljoen kapitaal beschikbaar voor Nederlandse venture capital fondsen (VC’s). DFF II richt zich hierbij specifiek op het verbeteren van het investeringsklimaat voor Nederlandse start-ups en scale-ups in sectoren als energietransitie, deeptech, circulaire economie en agrifood. Door deze steun streven we ernaar 10-12 fondsen te ondersteunen en dat hiermee meer dan honderd Nederlandse start-ups financiering zullen ontvangen die essentieel is voor hun groei. We verwachten hiermee uiteindelijk dat ten minste € 400 miljoen euro aan investeringskapitaal zal worden gemobiliseerd.

Voortbouwen op het succes van Dutch Future Fund I

In oktober 2020 lanceerden Invest-NL en het EIF Dutch Future Fund I. Invest-NL committeerde samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat €150 miljoen aan dit gezamenlijke fondsmandaat. Inmiddels is vanuit DFF I maar liefst €848 miljoen gecommitteerd aan een twintigtal hoofdzakelijk Nederlandse investeringsfondsen. Elke door Invest-NL ingelegde euro in DFF I kent dus een Europese multiplier van bijna 5.

De fondsen waar Dutch Future Fund I in heeft geïnvesteerd verwachten minimaal €1,1 miljard in Nederlandse start-ups en scale-ups te kunnen investeren. Tot op heden is er door de fondsen reeds in 66 Nederlandse ventures geïnvesteerd, waaronder aansprekende namen als Crisp, QuantWare, Fourthline en E-magy.

Met de lancering van DFF II zetten Invest-NL en het EIF de succesvolle samenwerking voort om het investeringsklimaat voor innovatieve en duurzame bedrijven in Nederland te bevorderen.

Europees kapitaal aantrekken is kerntaak Invest-NL

Sinds de oprichting in 2020 is het aantrekken van Europese middelen voor het ondersteunen van Nederlandse maatschappelijke transitieopgaven een belangrijke taak van Invest-NL. In samenwerking met het EIF heeft Invest-NL diverse financiële producten voor de Nederlandse markt gerealiseerd, waaronder de InnovFin garantiefaciliteit (€ 66 mln), Dutch Future Fund I en het Dutch Alternative Credit Initiative (DACI) (€ 200 mln). Invest-NL is daarnaast sinds deze zomer implementatiepartner van het InvestEU-programma van de Europese Commissie, met een garantieregeling die tot €350 miljoen aan investeringskapitaal van Invest-NL dekt voor investeringen in duurzame en innovatieve ondernemingen.

Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL, is blij met deze aankondiging: “Invest-NL heeft sinds haar oprichting haar rol als Nationale Financierings- en Ontwikkelinstelling goed weten in te vullen. Europa biedt veel kansen om de financierbaarheid van start-ups en scale-ups te vergroten. Ik ben blij dat we het succes van het eerste Dutch Future Fund een vervolg kunnen geven en fondsen hiermee additioneel particulier kapitaal zullen aantrekken.”

Roger Havenith, deputy chief executive van het EIF, vulde aan: “Net als zijn voorganger, zal DFF II zich concentreren op nieuwe teams in strategische sectoren als deeptech, duurzaamheid en de energietransitie. Dit is alweer onze vierde samenwerking met Invest-NL, wat een teken is van een zeer vruchtbare partnership met duidelijke impact op het Nederlandse VC-ecosysteem.”

Meer binnen de rubriek Economie en geld