NiNsee en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma overeen over Nationale Herdenking 1 juli

26 JUN 2024 15:30 | NiNsee

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) heeft vanochtend een constructief gesprek gevoerd met de voorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma. Tijdens dit overleg is gezamenlijk besloten dat het NiNsee de uitnodiging voor de Kamervoorzitter om de Nationale Herdenking Slavernijverleden op 1 juli bij te wonen, intrekt. De Kamervoorzitter benadrukte het belang van een waardige herdenking. "De herdenking moet niet over mij gaan, maar over het slavernijverleden," aldus Martin Bosma.

NiNsee had eerder, naar aanleiding van de ontstane commotie en aanhoudende kritiek vanuit diverse gemeenschappen, een brief gestuurd en een gesprek aangevraagd met de Kamervoorzitter. Tijdens het gesprek werd overeenstemming bereikt over het intrekken van de uitnodiging. De Kamervoorzitter toonde begrip voor de situatie en erkende het belang van een respectvolle herdenking.

De kwestie ontstond na eerdere uitspraken van Martin Bosma over de door de Staat gerehabiliteerde slavenleider en verzetsheld Tula. "Dergelijke uitspraken zijn een klap in het gezicht van de nazaten van tot slaaf gemaakte mensen," aldus Linda Nooitmeer, voorzitter NiNsee. Bovendien waren er zorgen over mogelijke protestacties tijdens de herdenking vanwege de aanwezigheid van de Kamervoorzitter.

"Wij willen koste wat kost voorkomen dat er tijdens de herdenking tegen de aanwezigheid van Bosma gedemonstreerd moet worden. Daarom hebben wij deze uiterste maatregel genomen. Dit stelt ons in staat om een waardige en rustige herdenking te kunnen organiseren, geheel gericht op de voorouders van het slavernijverleden."

Tien leden van het kabinet Rutte IV nemen maandagmiddag 1 juli 2024 in het Oosterpark in Amsterdam deel aan de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Minister Dijkgraaf (OCW) houdt tijdens de herdenking een toespraak namens het kabinet. Het kabinet onderstreept met de aanwezigheid van deze delegatie het belang van de Nationale Herdenking. Linda Nooitmeer: "Het NiNsee is blij dat er wel een grote delegatie vanuit het kabinet aanwezig zal zijn."

 Aanwezige kabinetsleden:

- Minister-president Mark Rutte

- Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (viceminister-president)

- Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip (viceminister-president)

- Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten (viceminister-president)

- Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot

- Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius

- Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf

- Minister van Defensie Kajsa Ollongren

- Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind

- Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen

 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie, interviews of vragen, kunt u contact opnemen met: pers@ninsee.nl


Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws