'Nederland moet voor eigen aardgas gaan om afhankelijkheid te verkleinen'

13 APR 2023 11:44 | Element NL

Dit is een expertquote van Anne-Marie Frissen, woordvoerder, Element NL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Baas TotalEnergies waarschuwt: gascrisis Europa niet voorbij | ANP

De manier om minder afhankelijk te zijn van buitenlands gas zoals lng en schaliegas is ons eigen Nederlandse aardgas te gebruiken. Nederland heeft in die zin een unieke positie als grootste gasproducent in de Europese Unie. We hebben het dan niet over het Groningen-veld, maar over de kleinere gasvelden. Deze liggen voor een groot deel in de Noordzee.

Ons Nederlandse aardgas heeft bovendien een veel lagere CO2-voetafdruk dan buitenlands gas. Recent onderzoek van TNO en CE Delft laat zien dat de CO2-uitstoot van de winning en productie van lng tot zes keer zo hoog is als Nederlands aardgas.

Het versnellingsplan gaswinning Noordzee van staatssecretaris Hans Vijlbrief ligt er, dus laten we daar zo snel mogelijk werk van maken. Zo dragen we bij aan de bescherming van de Nederlandse consument tegen een extreem hoge energierekening en zorgen we voor minder CO2-uitstoot.

Nederlandse offshore gasvelden waar we nu nog aardgas uit halen, kunnen later bovendien gebruikt worden om CO2 in op te slaan of blauwe en groene waterstof te produceren, waardoor we onder meer de nationale klimaatdoelen van 2030 kunnen halen.

Dit is een origineel bericht van
Element NL

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen