'Nederlands aardgas uit kleine velden oplossing voor schommelende gasprijzen'

03 MEI 2023 09:41 | Element NL

Dit is een expertquote van Anne-Marie Frissen, woordvoerder, Element NL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Grootste LNG-koper ter wereld verwacht prijsstijging komende winter | BNR Nieuwsradio

We moeten ons niet in slaap laten sussen door de combinatie van een zachte winter en het trekken van de beurs voor importgas: langetermijnbeleid voor gaswinning in eigen land is nodig om minder afhankelijk te zijn van het buitenland. Daarnaast is de vraag hoe houdbaar het door de overheid bekostigde prijsplafond is, nu het kabinet moet bezuinigen. Volgens de eerste rapportages kostte het over de eerste 3 maanden van 2023 maar liefst 2,7 miljard: 360 euro per huishouden.

Nederland is gelukkig in de positie om zelf gas te winnen uit kleine velden, waardoor afhankelijkheid van het buitenlands importgas kan worden beperkt. Maar dat gaat niet vanzelf. Er ligt een plan voor klaar bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK): het versnellingsplan Gaswinning Noordzee van staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief. Dit versnellingsplan heeft als doel versneld ons eigen Noordzeegas te kunnen winnen om zo onze onafhankelijkheid van het buitenland te verminderen. Maak er nu dus ook gebruik van door de nodige stappen te zetten.

Het mes snijdt in dit geval aan twee kanten: Nederlands Noordzeegas heeft een ruim zes keer kleinere CO2-voetafdruk dan importgas uit bijvoorbeeld de VS. Daarbij kapen we geen schaars gas weg voor de neus van landen met een minder grote economische slagkracht.

Omdat productie en transport van LNG veel meer uitstoot dan lokaal gewonnen aardgas, is de upstream-emissie van bijvoorbeeld Amerikaans LNG meer dan zesmaal zo hoog als Noordzeegas, zo becijferde CE Delft in het rapport 'Gaswinning op de Noordzee'.

Landen in regio's als Zuid-Azië hebben LNG daarbij hard nodig om te voorzien in hun dagelijkse energievoorziening. Bangladesh kijkt aan tegen een periode van jarenlange black-outs omdat zij het dure LNG niet kunnen betalen.

Omarm daarom Nederlands aardgas uit de kleine velden door direct te starten met het versnellingsplan. Alleen zo beperken we de klimaatbelastende import van LNG en stoppen we met het benadelen van landen met een lagere economische status.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen