Tula Herdenkingsconcert

16 AUG 2022 12:08 | NiNsee

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) herdenkt en viert op 21 augustus 2022 de Curaçaose verzetsstrijder Tula d.m.v. het Tula herdenkingsconcert, dit jaar verzorgd door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw ft. Randal Corsen en gastvocalisten Dibo Doran en ALDAïR.

Het jaarlijkse Tula herdenkingsconcert is een muzikaal eerbetoon aan de Curaçaose vrijheid- en verzetsstrijder Tula. Op 17 augustus 1795 was hij de leider van de grootste opstand van slaafgemaakten in de geschiedenis van de voormalige Nederlandse Antillen. Na verraad werd Tula ter dood veroordeeld, geëxecuteerd en onthoofd door de Nederlandse koloniale autoriteiten. Zijn daden hebben een onmiskenbare invloed gehad op de emancipatie van slaafgemaakten op Curaçao en de andere eilanden binnen het Caribisch deel van het Koninkrijk, maar ook op de ontwikkeling van de Curaçaose identiteit.

Deze editie wordt muzikaal samengesteld door de Curaçaose pianist, componist en arrangeur Randal Corsen, die naam maakte met de eigenzinnige wijze waarop hij jazz vermengt met klassieke, Antilliaanse en Latijns-Amerikaanse muziek. Corsen neemt voor het programma de taal Papiamentu als uitgangspunt. Volgens Corsen is het Papiamentu de ultieme expressie van de Curaçaose identiteit. “Deze taal is door de jaren heen ook als middel (of als 'wapen') ingezet om te strijden naar vrijheid, gelijkheid, waardering, en emancipatie van onze cultuur.” Op het programma staan stukken van toonaangevende Curaçaose componisten, als eerbetoon aan en viering van deze taal in muziek. Ook hoort het publiek een aria uit Corsen’s opera 'Katibu di Shon', de eerste en enige opera in Papiamentu, met een libretto van de Curaçaose schrijver Carel de Haseth.

Voor dit concert wordt samengewerkt met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, de bigband die het culturele erfgoed van bijna een eeuw Nederlandse jazz toegankelijk probeert te maken voor nieuwe generaties, maar ook samenwerkt met hedendaagse (jazz) musici uit alle windstreken. Trombonist van het orkest, Ilja Reijngoud, leidt de bigband en arrangeert samen met Corsen de stukken. Deze samenwerking biedt volgens Corsen nieuwe mogelijkheden: “We kunnen hierdoor de stukken voorzien van de juiste lading, diepgang en emotie die past bij deze avond.” Speciale gast is zanger Dibo Doran, één van de beste jonge 'singer-songwriters' van Curaçao op dit moment. In 2019 werd hij gekroond tot koning van de energieke Curaçaose muziek tumba. Corsen roemt zijn talent om de traditie van de grote Curaçaose tekstschrijvers voort te zetten en werkt al enkele jaren met hem samen.

Het Tula Herdenkingsconcert wordt georganiseerd door Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Een expertisecentrum op het gebied van het trans-Atlantische slavernijverleden van Nederland en de hedendaagse effecten en gevolgen van dit verleden voor de nazaten van tot slaafgemaakten. Het concert vindt plaats op 21 augustus om 19:30 in het Internationaal Theater Amsterdam. Tickets zijn te koop via www.ita.nl.

Redacties kunnen zich voor vragen wenden aan Janna Kröse (JOC). E: janna.krose@jazzorchestra.nl of telefonisch via +316-10756390. Of Gordon Cruden (NiNsee). E: g.cruden@ninsee.nl of telefonisch via +316-41901584.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur