'WiZZ lanceert arbeidsmarktcampagne om personeelstekorten in zwembaden aan te pakken'

11 JUL 2024 08:00 | Wissenraet Van Spaendonck

De Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) lanceren een nieuwe arbeidsmarktcampagne, gericht op het aanpakken van de personeelstekorten in de sector. Jaarlijks staan bij zwembaden en zwemscholen gemiddeld 1100 vacatures open, met name voor zwemdocenten, horecapersoneel en toezichthouders. Dit tekort aan personeel vormt een bedreiging voor de continuïteit van zwemlessen, sportactiviteiten en de algemene toegankelijkheid van zwembaden in Nederland.

Belang van zwemonderwijs en zwemsport

Zonder voldoende gekwalificeerd personeel kunnen kinderen niet leren zwemmen en kunnen sporters hun passie niet uitoefenen. Vooral voor mensen met een beperking, voor wie zwemmen de meest populaire sport is, is dit van groot belang. Het is essentieel dat zwemonderwijs en zwemsport voor iedereen toegankelijk blijven in hun eigen omgeving. Momenteel dreigen zwembaden door de personeelstekorten hun lessen te moeten verminderen, bezoekersaantallen te moeten maximeren of openingstijden aan te passen.

Doel van de campagne

Doel van de campagne is om de zwembadsector op een positieve manier onder de aandacht te brengen bij mensen die graag iets willen betekenen voor anderen. Je leert immers zwemmen 'voor het leven'. Daarnaast richt de campagne zich op mensen die een baan hebben, maar een nieuwe loopbaan ambiëren in een sportieve en gezonde branche. Ook schoolverlaters behoren tot de beoogde doelgroep.

De campagne benadrukt de maatschappelijke en sociale functie van het zwembad: een wereld vol enthousiaste medewerkers, sportiviteit en plezier. Bezoekers komen er om te sporten, te leren, feestjes te vieren, te herstellen en voor ontspanning. Medewerkers in deze sector creëren een veilige en plezierige omgeving en zorgen voor een gastvrije ontvangst.

Werken in het water: het plezier spat ervan af!

Onder het motto “Laat je enthousiasme werken!” gaat WiZZ op zoek naar nieuwe helden voor de zwembaden. Deze helden geven kinderen een diploma voor het leven mee en dragen bij aan de gezondheid en zwemveiligheid in Nederland.

Vacatures op werkeninhetwater.nl

Geïnteresseerden kunnen terecht op de website werkeninhetwater.nl voor meer informatie en om te zoeken naar banen in de zwembadsector.

De campagne is, na een gewonnen pitch onder in totaal drie bureaus, ontwikkeld door communicatiebureau Campagne uit Rotterdam. Over WiZZ: De Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) is de belangenorganisatie voor werkgevers in de zwembad- en zwemschoolsector in Nederland. WiZZ streeft ernaar de sector te versterken door te werken aan goede arbeidsomstandigheden, scholing en ontwikkeling van medewerkers en door het bevorderen van samenwerking binnen de sector. Lees meer op www.wzz.nl.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws