Dit is een expertquote van Jeroen Wilhelm, Cribb, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Huizen bijna een vijfde duurder dan een jaar geleden | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Dit jaar zijn in 10 maanden bijna 190.000 woningen verkocht (Bron: CBS). Dat lijkt veel maar het is 27% lager dan in 2020. Hoe komt dat? Er zit teveel 'wachttijd' zit in de woningmarkt. De honderdduizenden woningzoekers strijden iedere dag om het kleine plukje aanbod van zo'n 20.000 woningen. Nog knap dat de markt er die 190.000 transacties uit weet te slepen.
Maar de marktwerking is op dit moment een lineair proces waarbij woningzoekers eerst kopen en dan pas verkopen. Het gevolg is dat zoekers iedere dag uren aan het zoeken zijn, achteraan in de rij aansluiten en als ze de kans krijgen kunnen (over)bieden. Een proces dat enorm inefficient is en waarbij iedereen op elkaar zit te wachten.
Woningzoeker is ook verkoper
Van die 190.000 verkochte woningen is een groot deel doorstromer. Oftewel, iemand in een koopwoning die graag naar een volgende koopwoning wil. Laten we zeggen dat dit de helft is. De rest zijn starters en zij-instromers (zoals expats en ex-huurders). Dan kom je uit op zo'n 95.000 woningzoekers die eigenlijk allemaal ook een eigen woning in de aanbieding hebben maar dat alleen niet kenbaar maken. En daar zit het probleem. Als dat latente aanbod zichtbaar zou kunnen worden gemaakt, heb je er in één klap 95.000 woningen op de markt bij! Dat zijn er vijf keer zoveel als wat nu op Funda staat.
Dan weet je zeker dat er weer meer doorstroming in de markt komt en de wachttijd uit de markt wordt gehaald. Het gevolg is dat die 190.000 woningen niet in 10 maanden maar misschien wel 6 tot 8 maanden verkocht worden. Het gevolg is dat je op jaarbasis weer een gezonde doorstroming krijgt.
Technologie haalt de wachttijd uit de markt
Alle marktpartijen zoals de NVM en - hoe kan het ook anders - Bouwend Nederland zien de oplossing voor de woningmarkt in bouwen, bouwen en bouwen. En de politiek volgt die route. Prima om extra woningen te bouwen. Dat is zeker nodig maar we weten dat dit nog vele jaren gaat duren terwijl het probleem nu opgelost moet worden.
Maak het latente aanbod zichtbaar met behulp van technologie. Dan kun je nu al de oplossing bieden. De bestaande woningvoorraad is goed voor een gezonde doorstroming. Niet het aantal woningen is het probleem, maar het bijna slaafse gedrag van de woningzoeker is het probleem. We moeten niet berusten in deze situatie maar naar oplossingen zoeken om met behulp van een technologisch platform de wachttijd uit de markt halen. De woningmarkt is (bijna) dood. Leve de woningmarkt!
Jeroen Wilhelm is mede-oprichter van Cribb