Op dinsdag 1 juli 2025 organiseren het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) en het Herdenkingscomité Slavernijverleden gezamenlijk de 23ste editie van de Nationale Herdenking van het Nederlands Slavernijverleden. De plechtigheid vindt van 14.00 uur tot 15.30 uur plaats bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Het centrale thema van de ceremonie is herinneren, herstellen, versterken.
Tijdens deze herdenking staan we stil bij de slachtoffers, de verzetshelden en de blijvende effecten van het Nederlandse trans-Atlantische slavernijverleden. Slavernij werd op 1 juli 1863 officieel afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Toch bleven veel vrijgemaakten decennialang beperkt in hun vrijheid en toegang tot land, onderwijs en economische kansen. De sociale en economische ongelijkheid die daaruit voortkwam, werkt tot op de dag van vandaag door - zichtbaar in institutionele achterstelling, racisme en ongelijke machtsverhoudingen. De herdenking biedt ruimte om deze doorwerking te erkennen, samen te reflecteren en te bouwen aan een rechtvaardiger toekomst.
Wendeline Flores, vice-voorzitter NiNsee: “Het slavernijverleden is geen afgesloten hoofdstuk, maar een werkelijkheid die tot op de dag van vandaag doorwerkt in onze samenleving. Als NiNsee zetten wij ons de komende jaren vastberaden in voor diepgaand onderzoek naar die doorwerking, en voor het formuleren van concrete stappen om historisch onrecht te erkennen en te herstellen. Alleen door recht te doen aan het verleden, bouwen we samen aan een rechtvaardige toekomst."
Vernieuwde omgeving Nationaal Slavernijmonument
De herdenking vindt plaats in een vernieuwde omgeving rond het Nationaal Slavernijmonument, dat onlangs is heringericht. De aanpassing biedt meer ruimte voor bezoekers om op respectvolle wijze samen te herdenken. Voor het eerst wordt de herdenking gezamenlijk georganiseerd door het NiNsee in samenwerking met het Herdenkingscomité Slavernijverleden.
Astrid Elburg, voorzitter Herdenkingscomité Slavernijverleden: “Het Herdenkingscomité Slavernijverleden is begin dit jaar als onafhankelijke stichting opgericht om het slavernijverleden op een respectvolle en waardige manier te herdenken, en om het bewustzijn over de impact ervan op onze hele Nederlandse samenleving te vergroten. In zowel Europees Nederland als het Caribisch deel van het Koninkrijk en Suriname. Dat is een belangrijke opdracht waarbij wij alle genoemde gemeenschappen met elkaar willen verbinden.”
De herdenkingsceremonie op 1 juli wordt live uitgezonden op NPO 1, BVN en NOS.nl, en is ook via een livestream te volgen in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk.
‘Keti Koti Festival - Emancipation Day’ op het Museumplein
Aansluitend op de Nationale Herdenking Slavernijverleden vindt op het Museumplein in Amsterdam het jaarlijkse ‘Keti Koti Festival - Emancipation Day’ plaats. Het festival begint om 13.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Tijdens de officiële herdenking wordt het festival tijdelijk onderbroken, zodat bezoekers op grote schermen live kunnen meekijken naar de ceremonie. Het festivalprogramma omvat muziekoptredens, spoken word, panelgesprekken en openlucht tentoonstellingen. Bezoekers wordt geadviseerd om met het openbaar vervoer te reizen, aangezien er geen parkeergelegenheid is in de omgeving van het Museumplein.
Dit is een origineel bericht van NiNsee
Ga naar alle berichten van deze organisatie.