Vredesprijs uitgereikt

03 NOV 2022 23:11 | Carnegie Stichting - Vredespaleis

Vredesbemiddelaar “The Centre for Humanitarian Dialogue (HD)” uit Genève nam vandaag de Carnegie Wateler Vredesprijs 2022 in ontvangst tijdens een ceremonie in het Vredespaleis in Den Haag. De Carnegie Stichting Vredespaleis kent de onderscheiding toe aan HD voor hun ruim 20 jaar lange succes in het beëindigen van gewapende conflicten en hun buitengewoon geduldige, creatieve en discrete aanpak daarbij.  

“Deze prijs is een ware inspiratie voor mij en mijn collega's en wanneer we ons weer eens in een duistere plaats bevinden – wat vaak voorkomt - zal de prijs en de waarde en motivatie erachter ons sterken. Het zal een lichtpunt voor ons zijn”, zei David Harland, directeur van HD.  

The Centre for Humanitarian Dialogue - opgericht in 1999 - werkt voorbij de grenzen van de traditionele diplomatie door discrete, onofficiële contacten te leggen met allerlei actoren (gewapende groepen, regeringen, lokale gemeenschappen en invloedrijke derden) om zo gewapende conflicten te voorkomen dan wel op te lossen.  

HD ondersteunde het vredesproces in de Filipijnen en onderhandelde een direct staakt-het-vuren in Libië in 2020, waarmee een einde kwam aan de oorlog in het land. 15 jaar lang droeg HD bij aan de beëindiging van decennialang geweld in Spanje, en kondigde in 2018 aan dat de gewapende Baskische groep ETA werd opgeheven. HD organiseert samen met het Noorse ministerie van buitenlandse zaken het Oslo Forum, algemeen beschouwd als toonaangevend internationaal netwerk voor mediators in gewapende conflicten.  

Bij de gesprekken eerder dit jaar tussen Rusland en Ukraine over toegang tot voedsel, boden teams van HD advies en assistentie aan het door de Verenigde Naties en Türkiye geleide ‘Black Sea Grain Initiative’. 

Mr. Piet Hein Donner, bestuursvoorzitter van de Carnegie Stichting maakte bovendien bekend dat gisteren een akkoord werd getekend tot stopzetting van de vijandelijkheden in Ethiopië. HD initieerde en ondersteunde dit ‘Obasanjo initiatief’ in de zoektocht naar vrede in het land. 

"Ruim 20 jaar lang werkte ‘the Centre’ achter de schermen aan deze zaken, en meer, met een buitengewoon geduldige, creatieve en discrete aanpak, om resultaten te bewerkstelligen die door traditionele diplomatie nooit bereikt hadden kunnen worden.” zei Dr. Elisabeth Wesseling-Van Gent, Voorzitter van de bestuurscommissie van de Carnegie Wateler Vredesprijs.   

Onder de aanwezigen vandaag waren vertegenwoordigers van de internationale gerechtshoven in Den Haag, vele ambassadeurs, Mariëlle Vavier, wethouder van Den Haag die de openingsspeech verzorgde, en eerdere laureaten: Vicepremier en Minister van Financiën Sigrid Kaag, generaal-majoor b.d. Patrick Cammaert en Rhea Mahanta, oprichter van “The Peacebuilding Project”. 

Mahanta ontving in 2021 de Youth Carnegie Peace Prize, maar kon wegens COVID-19 de prijs toen niet in persoon in ontvangst nemen. Vandaag sprak zij de aanwezigen kort toe en had eerder deze week ontmoetingen met vredesorganisaties in Nederland. Volgend jaar zal de Youth Carnegie Peace Prize opnieuw worden uitgereikt aan een jonge vredesstichter. 

De opname van de ceremonie is te zien op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=MUGQzweZ4Qo&t=31s 

Meer binnen de rubriek Advocaten