Spaarpaal voor veilig rijden in gebruik genomen in Elst (gemeente Rhenen)

17 APR 2024 14:51 | Provincie Utrecht

Sparen voor een goed doel door veilig te rijden. Dat is het doel van de spaarpaal die op 16 april door gedeputeerde André van Schie en wethouder Hans Boerkamp (Rhenen) in gebruik is genomen aan de Elsterstraatweg (N225). De spaarpaal is een slimme manier om veilig rijden te bevorderen en te belonen. Het initiatief voor het plaatsen van de spaarpaal komt van de actiegroep Veilig door Elst.

Elke keer dat een automobilist de spaarpaal passeert met minder dan de toegestane snelheid van 30 km per uur komt er ongeveer 1 cent in de pot. Het totaalbedrag komt uiteindelijk ten goede aan de buurt. De provincie Utrecht keert het gespaarde bedrag uit aan het door de actiegroep Veilig door Elst (VDE) gekozen doel: een financiële bijdrage aan het dorpsfeest te Elst.

De verkeersveiligheid in de kern van Elst is een bijzonder aandachtspunt omdat de huizen hier dicht op de provinciale weg liggen. Daarom is er relatief weinig ruimte om de weg in te richten, zonder dat dit ten koste gaat van het woonplezier in Elst. De provincie onderzoekt daarom samen met de gemeente Rhenen en de actiegroep ‘Veilig door Elst’ welke verbetermogelijkheden er zijn aan deze weg.

“Win win situatie”

Gedeputeerde André van Schie: “De plaatsing van de spaarpaal is snel van de grond gekomen na het verzoek van VDE. Dat is een positief teken. We kunnen met elkaar veel bereiken. Door weggebruikers op deze publieksvriendelijke manier extra te attenderen, houden zij zich vaker aan de maximale snelheid. En de opbrengsten uit deze actie komen ten goede aan het dorp Elst. Dat is wat ik noem een mooie win win situatie!”

De spaarpaal in Elst blijft acht weken hangen. Daarna verhuist de paal naar een van de andere Utrechtse gemeenten die geïnteresseerd zijn in deze tijdelijke maatregel. Ondertussen blijft de provincie in gesprek met VDE en de gemeente Rhenen om  verbetermaatregelen aan de weg te treffen, zowel op de korte als de lange termijn.

Gedeputeerde André van Schie en wethouder Hans Boerkamp van Rhenen bij de spaarpaal  Overhandiging van de eerste opbrengsten van de spaarpaal aan Corné van de Fliert, voorzitter stichting Dorpsfeest Elst 

 

Meer binnen de rubriek Ov, transport en logistiek