Verkeersfout kostte verzekeraar 3 miljoen aan schadevergoeding

24 JUL 2024 09:20 | Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Je kijkt als automobilist even niet goed uit, maakt een verkeersfout en rijdt een scooter aan. Kan gebeuren, en gebeurt ook vrijwel elke week wel ergens. Een aanrijding uit 2011 had wel een heel lang staartje: onlangs pas ontving het destijds 16-jarige slachtoffer, nu een volwassene, bijna 3 miljoen euro aan schadevergoeding van de verzekeraar van de automobilist. Letselschadebureau JBL&G uit Groningen heeft er jarenlang alles voor uit de kast moeten trekken.

Bij de aanrijding werd het rechtdoor op een fietspad rijdende slachtoffer op de scooter aangereden door een rechts afslaande automobilist die voorrang had moeten verlenen. De scooteraar kwam hard ten val, en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Wat volgde was een jarenlang traject van opnames, onderzoeken, therapieën en vooral veel hoofdpijn. Uiteindelijk werd ontdekt dat er bij de klap hersenletsel moet zijn opgelopen, ondanks het dragen van een helm. Het slachtoffer werd volledig arbeidsongeschikt verklaard, kan zijn hele leven niet meer werken, en ontvangt een WIA-uitkering.

Omdat het slachtoffer zonder het ongeluk wellicht het vwo had kunnen doen, en daarna een studie, was het geen sinecure om de eventuele toekomstige schade en verlies aan verdienvermogen te berekenen. Er volgde een zogenoemd would-be-onderzoek: wat voor toekomst zou eruit zijn gekomen zonder het ongeluk? Resultaat van dat overleg tussen verzekeraar Allianz en letselschadebureau JBL&G was dat een hbo-studie en een goede baan binnen bereik waren geweest. Een rekenkundige becijferde daarna het verlies aan verdienvermogen en de pensioenschade, en wat het verschil met de huidige uitkering zou zijn geweest. Samen met andere schadeposten en een component aan smartengeld kwam de totale uitgekeerde schadevergoeding uiteindelijk uit op een bedrag van 2.888.500 euro. Een financieel planner gaat het slachtoffer helpen hier de rest van zijn leven mee rond te komen.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws