'Tweede Kamer is aan zet om tsunami aan verdrinkingen te voorkomen'

27 JAN 2022 09:11 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding:  Partijen vrezen dat tijdelijke coronapas niet meer verdwijnt | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

De Tweede Kamer is bezorgd over het coronatoegangsbewijs en de geldigheid hiervan. Steeds meer bevolkingsgroepen worden hierdoor uitgesloten van de maatschappij, waaronder kinderen als hun ouders het zwembad niet in mogen. Daar is een coronatoegangsbewijs namelijk verplicht. De Tweede Kamer moet ingrijpen om de zwemveiligheid niet onherstelbaar aan te tasten en een tsunami aan verdrinkingen te creëren.

Partijen in de Tweede Kamer spreken hun zorg uit over de houdbaarheid van het coronatoegangsbewijs. Terwijl het vorig jaar ingevoerd werd als tijdelijke maatregel begint het nu vormen van een permanent middel tegen het virus te worden.

Met dit permanente middel sluit je een groot deel van de bevolking uit van deelname aan maatschappelijke activiteiten en is de impact op hun kinderen extreem groot. Neem nu zwemles waar papa of mama door hun keus het zwembad niet meer in mogen waarvan de kinderen nu thuis zitten. Dat zijn er nu zo’n tien tot vijftien duizend.

Met het invoeren van een geldigheidsdatum voor het coronatoegangsbewijs waarbij een boostervaccin nodig is om de QR-code te verlengen zullen steeds meer mensen die wel gevaccineerd zijn, afhaken uit principe tegen de vaccinatiedwang. Hierdoor zullen meer ouders niet meer door de deur van het zwembad mogen, en kinderen zwemles missen. Hierdoor kan er niet meer recreatief gezwommen worden en de zwemvaardigheid niet meer worden geoefend. De zwemveiligheid is in gevaar.

De zwemveiligheid in Nederland is een groot goed. In een waterrijk land waarbij het educatiesysteem van het leszwemmen wereldwijd bekend is, lijkt hiermee onherstelbare schade op te lopen. Aankomende zomer zullen net als vorig jaar meer kinderen gevaar lopen door te weinig of geen contact en ervaring met water. Het kabinet kan hier iets aan doen.

Met de coronapas op de agenda moet er aan primaire levensbehoefte gekeken worden. Zwemles als essentieel onderdeel van de opvoeding en de veiligheid mag niet de dupe worden van deze “vaccinatieplicht” die door dit kabinet wordt opgelegd. Het is aan de leden van de Tweede Kamer om harder op te treden tegen het kabinet om de coronapas om deze geen permanente doorgang te geven. Om de essentiële veiligheidsaspecten zoals zwemles en recreatief zwemmen ten behoeve van de zwemveiligheid zo snel mogelijk vrij te geven voor er meer onherstelbare schade ontstaat.

Shiva de Winter is voorzitter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Meer binnen de rubriek Actualiteiten