Prestigieuze Oscar Carré Trofee uitgereikt aan Stichting Rotterdam Circusstad

05 MEI 2022 09:30 | (De Club van Circusvrienden Nederland) en de Stichting Rotterdam Circusstad

ONDER EMBARGO tot en met 6 mei 22.30 u

De Club van Circusvrienden Nederland reikt sinds 1981 de Oscar Carré Trofee uit. Deze, in de circusbranche zeer gewaardeerde, onderscheiding wordt toegekend aan de artiest(en) of directies /organisatoren die een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Circuskunst hebben geleverd.

De 25ste Oscar Carré Trofee is dit jaar gegaan naar de Stichting Rotterdam Circusstad.

De Prijs werd op 6 mei tijdens de Circusstad Gala-avond in het nieuwe Luxor Theater Luxor uitgereikt aan Korrie Louwes (voorzitter) en Dirk Evers (zakelijk directeur) van de Stichting Rotterdam Circusstad door Karel de Rooij, bekend van Mini en Maxi.

In de ogen van de Jury is Rotterdam Circusstad het zichtbare bewijs van de vernieuwingskracht van het circus en heeft het door zijn gevarieerde programmering mogelijkheden gecreëerd voor jonge artiesten en programmamakers. (zie onderaan het volledige juryrapport,

Tot de eerdere winnaars van de Trofee behoren Herman Renz (1995), Henk van der Meijden (2014) en als laatsten Menno en Emily van Dyke (2018).

Over het Circusstad Gala vrijdag 6 mei:

Wereldtop op groots Circusstad Gala

Voor het eerst in Nederland werden op 6 mei prijswinnaars van de grote circusfestivals en de fine fleur van het hedendaagse circustheater in één unieke circusavond verenigd. Het was een circusfeest met internationale top-acts, ontroerend mooie innovatieve voorstellingen en een flinke dosis humor. Niet alleen in de grote zaal van het nieuwe Luxor Theater, maar ook in de foyers met livemuziek en bubbels. Het gala in het nieuwe Luxor Theater is onderdeel van Circusstad Festival (4-8 mei). Het Circusstad Gala is een hoogtepunt in de programmering van Circusstad Festival (4-8 mei). Het vijfdaagse evenement vindt plaats in de meivakantie grotendeels op en rond het Schouwburgplein in de Doelen en Theater Rotterdam. In de afgelopen edities kwamen er zo’n 30.000 bezoekers af op het festival. Met dit jaar onder meer de Duitse avant garde-jongleur Stefan Sing met zijn gezelschap en Captain Frodo, de rubberman uit Las Vegas die met veel humor en twee lokale dames de freakshow laat herleven. Ook zijn er de circusgezelschappen Eia uit Barcelona, en Cirq la Pytika uit Praag.

Hieronder het volledige juryrapport:

Het Bestuur van de Club van Circusvrienden Nederland

heeft op 23 april 2022 besloten de

Oscar Carré Trofee 2022

uit te reiken aan de

Stichting Rotterdam Circusstad

organisator van  het Circusstad Festival Rotterdam.

Oscar Carré heeft in de Nederlandse geschiedenis als geen ander het circus tot grote hoogte en aanzien gebracht. Zijn naam roept in binnen- en buitenland associaties op met de (klassieke) circuskunst en is daarom verbonden aan deze trofee.

In 2009 hebben Codarts Circus Arts, Theater Rotterdam, Luxor Theater en jeugdcircus Rotjeknor gezamenlijk tot de oprichting van de Stichting Rotterdam Circusstad besloten. De unieke samenwerking van de HBO circusartiestenopleiding Codarts, de twee theaters en het jeugdcircus heeft niet alleen Festivalstad Rotterdam een “Nationale Parel” bezorgd maar, nog belangrijker, in de ogen van de jury inhoud gegeven aan hun eigen motto

“Circus is er voor iedereen”.

De jury gelooft in Circus dat zichzelf voortdurend ontwikkelt, dat de grenzen van zijn eigen mogelijkheden verlegt en dat een weerspiegeling is van de cultuur en de smaak van het huidige publiek.

Rotterdam Circusstad is daar in de ogen van de Jury het zichtbare bewijs van.

Rotterdam Circusstad heeft daarnaast door de uitgebreide en gevarieerde programmering mogelijkheden gecreëerd voor de ontwikkeling van jonge artiesten en programmamakers.

De Jury hoopt tenslotte dat deze prijs voor alle betrokkenen een aansporing zal zijn om op de ingeslagen weg, die verbinding zoekt tussen het Klassieke en het Moderne (Theater) Circus, verder te gaan.

Circus is er niet alleen voor iedereen, circus is ook van alle tijden.

Namens de Club van Circusvrienden Nederland,

Arnold Perizonius

Voorzitter

Op de foto: Wereldact Scandinavian Boards trad voor het eerst op in Nederland op het Circusstad Gala.

Embargo tot en met 6 mei 22.30 u

Meer binnen deze rubriek