Nieuwe tentoonstelling Onderwijsmuseum: Over lichaam, seksualiteit, gender en consent

10 NOV 2023 08:59 | Nationaal Onderwijsmuseum

 Foto: Jip van Tatenhove

Op donderdag 9 november opende de nieuwe tentoonstelling Aahhh..! in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Met deze familietentoonstelling wil het museum een bijdrage leveren aan betere seksuele educatie voor iedereen.

Familietentoonstelling

In Aahhh..! komt men op een verrassende, persoonlijke en interactieve manier van alles te weten over het lichaam, seksualiteit, gender en consent. Bezoekers bepalen zelf wat ze ontdekken én wat niet. Voor bezoekers is er een speciaal LIJFboek dat ze door de tentoonstelling gidst, families doen de Kriebeltoer en jonge gezinnen worden door de knuffelige Flikvlooi door de tentoonstelling geleid.

 

Laagdrempelig

Na het officiële gedeelte van de opening liep de tentoonstellingsruimte direct vol. De genodigden bekeken de speels getekende figuren, die laagdrempelig een soms ingewikkeld onderwerp luchtig, maar serieus benaderen. Die aanpak werkt. De vele interactieve elementen behandelen niet alleen de bevruchting of genderdiversiteit, maar ook het stellen en bewaken van grenzen, bij jezelf en de ander. Op één van de wanden is de geschiedenis van het vak relationele en seksuele vorming in het onderwijs te zien. Een gevoelsthermometer bij de deur meet de stemming bij binnenkomst en bij het verlaten van de tentoonstelling.

Flikvlooi

Directeur Petra Reijnhoudt: “Speciaal voor families met jonge kinderen hebben we twee nieuwe collega's aangenomen om bezoekers door de tentoonstelling te leiden, namelijk de Flikvlooien. Samen met deze robotknuffels kunnen de jongsten op speelse wijze van alles ontdekken over het lichaam, verliefd zijn, wie je bent, hoe de ander is en nog veel meer.

Voor iedereen

Iedereen heeft een lichaam, iedereen heeft of krijgt te maken met seksualiteit. De tentoonstelling sluit aan bij het gezins- en familieleven. Daarnaast is zij ook interessant voor leerlingen en hun docenten of voor Pabo-studenten die later voor de klas komen. Ook voor ouderen, die kunnen zien hoe vroeger soms beladen onderwerpen tegenwoordig speels en inventief benaderd kunnen worden. Kortom, iedereen is welkom.

 

Missie

De tentoonstelling sluit naadloos aan bij de missie van het museum. Het volgen en duiden van actuele onderwijsontwikkelingen, vooruitblikken en reflecteren op het verleden. Samen met (onderwijs)partners plaatst het museum actuele kwesties in historisch perspectief. In een passende vorm die ook voor deze tentoonstelling hopelijk een diverse groep bezoekers naar Dordrecht trekt.

Voor beeldmateriaal kijk op www.onderwijsmuseum.nl. HR beelden zijn op te vragen via communicatie@onderwijsmuseum.nl Bent u op zoek naar meer informatie of een interview, neem dan contact op met Sofie Dietvorst via communicatie@onderwijsmuseum.nl of via 078 6326820 Over het Nationaal Onderwijsmuseum Het Nationaal Onderwijsmuseum is gevestigd in het monumentale pand ‘De Holland’ in Dordrecht. Het museum heeft, met meer dan 325.000 voorwerpen, de meest toonaangevende onderwijscollectie ter wereld. Uniek, net als artikel 23 uit onze Grondwet over de vrijheid van onderwijs, dat ten grondslag ligt aan de diversiteit in het Nederlandse onderwijs. En die verscheidenheid aan objecten is terug te zien in de collectie. Van lei tot laptop.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur