Uitnodiging Persconferentie: Japanse regering wil Familiefederatie in Japan ontbinden

27 SEP 2023 09:45 | Stichting Familiefederatie voor Wereldvrede en Unificatie

De Familiefederatie voor Wereldvrede (FWU) organiseert donderdag 29 september 2023 in Amsterdam een persconferentie om aandacht te vragen voor het voornemen van de Japanse regering om de Familiefederatie in Japan te ontbinden.

Persconferentie

De Familiefederatie in Nederland wil in deze persconferentie aandacht vragen voor de verderop beschreven ontwikkelingen in Japan. Er zal een brief aan de premier van Japan worden voorgelezen van vier deskundigen op het gebied van Freedom of Religion and Belief (FoRB). Zij maken zich zorgen dat de godsdienstvrijheid in Japan bedreigd wordt in het gehele proces dat is ontstaan na de moord op de heer Abe (zie toelichting). 

De vier deskundigen zijn:

Willy Fautré (directeur van Human Rights Without Frontiers, HRWF),

Ján Figel (EU Special Envoy for the promotion of FoRB van 2016 – 2019),

Massimo Introvigne (Sociologist of religion and editor-in-chief of the magazine Bitter Winter on religious liberty and human rights) en

Aaron Rhodes (Executive Director of the International Helsinki Federation for Human Rights, 1993 – 2007 and author of The Debasement of Human Rights, 2018).

Op de persconferentie komt tevens aan de orde de kwestie van het ontvoeren van leden van nieuwe religieuze bewegingen en hen door opsluiting en dwangmaatregelen van hun geloof af te brengen (het zogenaamde deprogrammeren). Aan de hand van het verhaal over ontvoering en opsluiting gedurende 12 jaar van de heer Toru Gotu, die zijn geloof niet opgaf, wordt dit toegelicht.

Tot slot zal de heer Hans Noot van de Gerard Noodt Foundation voor Religieuze Vrijheid en onderdirecteur HRWF in Brussel zijn visie op deze zaak geven. Hij heeft al jaren onderzoek gedaan naar de situatie van leden van de Unification Church en de Familiefederatie in Japan.    

Praktische informatie

Thema:  Japanse Regering wil in oktober 2023

               de Familiefederatie in Japan ontbinden

Wanneer:  Vrijdagmiddag 29 september van 15 tot 16 uur

Plaats:       Argonautenstraat 1hs, 1076 KJ Amsterdam

Organisatie: FWU NL 

Sprekers: Hans Noot (Human Rights expert) en Willem Koetsier

Contactpersoon Willem Koetsier, secretaris FWU NL, tel. 06 339 13 844

Toelichting

Sinds de moord op de voormalige premier Abe in juli 2022, is er een proces op gang gekomen in Japan om de Familiefederatie, onderdeel van de Unification Movement opgericht door de Koreaan Sun Myung Moon, te ontbinden als religieuze organisatie in Japan. De verdachte van de moord verklaarde dat hij zijn daad had begaan uit haat tegen de Familiefederatie en de heer Abe als slachtoffer had gekozen omdat hij en diens grootvader sympathie zouden hebben gehad met de Unification Movement.  

De haat was ontstaan vanwege de aanzienlijke donaties die de moeder van de verdachte aan de Familiefederatie had gegeven, waardoor het gezin in financiële moeilijkheden zou zijn gekomen. Dit heeft ertoe geleid dat de aandacht van overheid en media werd gevestigd op de fondsenverwerving van de Familiefederatie en haar banden met de Liberal-Democratic Party van de heer Abe. “The National Network of Lawyers against Spiritual Sales”, dat sinds 1987 een tegenstander is van de Familiefederatie (toen nog Unification Church) heeft deze aandacht benut om haar bezwaren tegen het bestaan van de Familiefederatie te uiten.

De huidige Japanse premier Kishida gaf op 17 oktober 2022 opdracht aan de Minister van Educatie, mevrouw Keiko Nogaoka, om een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid om de Familiefederatie als religieuze organisatie te ontbinden. In dat proces werd vergaande  informatie gevraagd, die in zeer korte tijd geleverd moest worden. Vanwege tijdgebrek en de privacy van leden, heeft de Familiefederatie niet op alle vragen een antwoord kunnen geven. Dat heeft geleid tot een administratieve sanctie van de Japanse overheid in de vorm van een boete. De verwachting is nu dat de regering al in oktober 2023 een ontbindingsbevel voor de Familiefederatie zal aanvragen. Het opleggen van de boete wordt gezien als een opstapje daartoe.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid