UPF/FWU memoreert voetballegende Pelé en is dankbaar voor steun aan de Football Peace Cup

03 JAN 2023 16:38 | Stichting Familiefederatie voor Wereldvrede en Unificatie

(3 januari 2023, Tarrytown, New York/Amsterdam). De Universal Peace Federation (UPF), mede namens de Familiefederatie voor Wereldvrede en Unificatie (FWU), sluit zich aan bij de wereldwijde condoleances aan de familie van de Braziliaanse voetballegende Edson Arantes do Nascimento, beter bekend onder de voetbalnaam Pelé. Deze winnaar van drie World Cups overleed 29 december 2022 op 82-jarige leeftijd. 

Pelé wordt beschouwd als één van de grootste voetballers in de geschiedenis. In de jaren zestig en zeventig maakte Pelé, als speler van o.a. de legendarische Braziliaanse club Santos, de New York Cosmos in de VS en het Braziliaanse Nationale Team, fans over de hele wereld blij met zijn stijlvolle spel. Hij stond bekend als de “Koning van Mooi Voetbalspel”, zoals hij dat zelf noemde. Het was een stijl gekenmerkt door slimme balcontrole, inventieve precieze passes en zoveel mogelijk aanvallen. Pelé maakte zichzelf niet alleen geliefd bij fans vanwege zijn bijzonder voetbaltalent, maar ook door zijn opgewekte persoonlijkheid en geloof dat door voetbal mensen over scheidslijnen van ras, klasse en nationaliteit heen met elkaar verbonden konden worden. 

Vanuit de overtuiging dat wereldvrede bevorderd kan worden door mensen van verschillende religies, nationaliteiten en rassen met elkaar te verbinden, lanceerde de medeoprichter van UPF, dr. Moon, na het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan, met steun van Pelé de Peace Cup-competitie in 2003. De Peace Cup was een pre-season vriendschappelijk voetbaltoernooi, gehouden in de periode 2003 - 2012. Pelé en dr. Moon hadden elkaar gevonden in de gemeenschappelijke factor van liefde voor vrede en voetbal. Ze hebben  elkaar verschillende keren ontmoet. In 2012 betuigde Pelé zijn condoleances aan de familie van de in september van dat jaar overleden dr. Moon.  

In zijn autobiografie schreef dr. Moon, die tijdens zijn leven professionele voetbalteams oprichtte in Korea en Brazilië, over zijn ontmoeting met Pelé en hoe de Braziliaanse ster een belangrijke rol speelde bij het opzetten van de Peace Cup. Het tweejaarlijkse evenement trok wereldberoemde clubs aan, zoals Real Madrid, Juventus, Porto, Tottenham, maar ook PSV uit Nederland.  

Dr. Thomas Walsh, voorzitter van UPF International, sprak ter nagedachtenis aan Pelé de volgende woorden:  "We worden op dit moment herinnerd aan de passie en het belang dat Pelé en het echtpaar Moon hechtten aan de rol van sport als instrument voor wereldvrede. Mevrouw Moon, medeoprichter van UPF, heeft vaak Pelé’s prestaties geprezen, met name ook zijn stem geven aan de armen, inzet voor vrede en steun bij het opzetten van de inaugurele Peace Cup in 2003 in Zuid-Korea, die voetbalfans over de hele wereld vreugde bracht. De UPF-familie bewondert de prestaties van Pelé en gelooft dat zijn inspanningen om voetbal te gebruiken als middel voor wereldvrede nog lang in de herinnering zullen blijven", aldus Dr. Walsh. 

Meer binnen deze rubriek