Duurzaam slapen: dit is waarom je het beste voor natuurlijke materialen kiest

25 SEP 2024 09:51 | Traffic Family

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp en ook in de slaapkamer is er genoeg te doen op dit vlak. Duurzaam slapen is niet alleen milieuvriendelijk, maar de natuurlijke materialen zorgen ook voor een betere slaapkwaliteit en gaan over het algemeen langer mee. 

Wat is duurzaam slapen?

Duurzaam slapen betekent kiezen voor milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde producten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een matras van natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen. Ook wordt er gelet op de productieketen, waarbij materialen duurzaam gewonnen en geproduceerd worden, onder eerlijke omstandigheden en met minimale impact op het milieu. Het doel is om comfort en duurzaamheid te combineren, met respect voor de planeet.

De voordelen van duurzaam slapen

Duurzaam slapen biedt diverse voordelen. De natuurlijke materialen die hiervoor gebruikt worden, werken ademend en vochtregulerend. Dit zorgt voor een koele slaapkamer en voorkomt oververhitting. Natuurlijke materialen zoals wol en biologisch katoen zorgen voor een goede temperatuurregulatie. Ook dit draagt bij aan een gezond slaapklimaat en natuurlijk slaapcomfort. Natuurlijke materialen zijn vrij van schadelijke chemicaliën en verkleinen de kans op allergieën en huidirritatie. Ze zijn biologisch afbreekbaar, waardoor een positieve bijdrage aan het milieu geleverd wordt.

Natuurlijke materialen voor matrassen

Duurzame materialen voor matrassen zijn onder andere natuurlatex, biologisch katoen, kokosvezel en wol. Natuurlatex komt van de rubberboom en is biologisch afbreekbaar en hypoallergeen. Daarnaast biedt een matras van natuurlatex goede ondersteuning en ventilatie. Een voorbeeld is het Tuur® Original Matras, dat door de consumentenbond verkozen werd tot ‘Beste Latex Matras van Nederland’. Biologisch katoen is ademend en zacht voor de huid, wol reguleert vocht goed en kokosvezel is zowel sterk als ondersteunend. 

Natuurlijke materialen voor dekbedden

Duurzame natuurlijke materialen voor dekbedden zijn onder andere wol, biologisch katoen, bamboe, kapok en tencel. Bamboe is een milieuvriendelijke keuze vanwege de snelle groei en lage waterbehoefte. Het materiaal is ademend en antibacterieel, en vooral in de zomer erg populair. Wol is juist voor de winter een goede keuze, vanwege de isolatie en vochtregulatie. Kapok is een lichtgewicht plantvezel die duurzaam en zacht aanvoelt. Voor tencel geldt hetzelfde, maar deze vezel is afkomstig van de eucalyptusboom.

Natuurlijke materialen voor dekbedovertrekken

Dekbedovertrekken van biologisch katoen of linnen zijn duurzaam doordat ze zonder schadelijke chemicaliën worden geproduceerd en lang meegaan. Deze materialen dragen bij aan een milieuvriendelijke en comfortabele slaapomgeving. Linnen is zeer sterk en heeft een lange levensduur. Ook bamboe en tencel zijn populair, vanwege hun zachte en ademende kwaliteiten. Al deze materialen zijn niet alleen duurzaam en natuurlijk, maar zorgen ook voor een comfortabele slaapomgeving.

Andere tips voor een duurzame slaapomgeving

Afgezien van het kiezen van duurzame materialen voor het matras, dekbed en dekbedovertrek, zijn er nog andere dingen die bijdragen aan een duurzame slaapomgeving. Door energiebesparende maatregelen te kiezen, wordt de slaapkamer een duurzamere plek. Denk hierbij aan energiezuinige verlichting en goede isolatie. Dit is ook goed voor de portemonnee en bespaart verwarmingskosten. Het is aan te raden om voor gerecyclede materialen te kiezen voor de slaapkamermeubels, om ook op deze manier een lagere impact op het milieu te hebben.

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode