Persuitnodiging: Een nieuwe stap om klimaatadaptatie te versnellen

15 DEC 2022 11:37 | Provincie Utrecht

PERSUITNODIGING 

Provincie Utrecht en gemeente Utrecht zetten nieuwe stap om klimaatadaptatie te versnellen 

De provincie Utrecht wil in 2050 klimaatbestendig en waterveilig zijn. Om de aanpak te versnellen, ondertekenen gedeputeerde Mirjam Sterk en wethouder Susanne Schilderman van de gemeente Utrecht op maandag 19 december het Europese Handvest Missie Aanpassing aan Klimaatverandering. Dankzij deelname aan deze missie wordt de Europese samenwerking versterkt en kunnen nieuwe stappen worden gezet tegen wateroverlast, overstromingen, droogte en hitte.  

De ondertekening vindt plaats bij de van Lennepdwarsstraat. In deze straat is dankzij een initiatief van buurtbewoners een versteende straat ‘vergroend’. De planten in de straat zorgen voor verkoeling op hete zomerdagen, iets dat in deze versteende wijk zeer welkom is.  

Naast de provincie Utrecht en de gemeente Utrecht ondertekenen ook de gemeenten Amersfoort, Zwolle, Hilversum en Rotterdam en de provincies Drenthe en Zuid Holland het handvest. Het handvest is onderdeel van ‘Mission on Adaptation to Climate Change’ dat afgelopen voorjaar door de Europese Commissie is gelanceerd. Het doel van deze missie is om gebieden in Europa sneller bestendig te maken tegen klimaatextremen, zoals hittegolven en bosbranden. Door deelname aan de missie kunnen provincie en gemeente gebruikmaken van verschillende financieringen en netwerken.  

Hulp van inwoners hard nodig  

Deelnemende provincies, regio’s en steden worden met deze missie ondersteund bij het begrijpen, voorbereiden en beheersen van klimaatextremen. Een belangrijk aspect van de missie is dat inwoners een leidende rol spelen. Gedeputeerde Mirjam Sterk is blij met deze aanpak: “Gelukkig realiseren we ons steeds meer dat de snelle klimaatverandering die gaande is om aanpassingen vraagt. Uiteraard doen we er als provincie alles aan om klimaatbestendig te worden. Maar dat kunnen we niet alleen, daar hebben we de hulp van de inwoners hard bij nodig. Deelname aan een missie als deze kan nét even dat duwtje in de rug zijn om bewonersinitiatieven te stimuleren.”  

Europees netwerk 

In eerste instantie zijn 118 Europese regio's, steden en gemeenten uit achttien verschillende lidstaten gekozen om aan de missie deel te nemen. Het programma is bedoeld om klimaatadaptatie in de EU een flinke boost te geven, om onderzoek naar klimaatadaptatie te stimuleren en om regionale initiatieven te ondersteunen. De provincie en gemeente Utrecht gaan zich inzetten om de aanpak op gebied van klimaatadaptatie ook in deze regio te versnellen.  

Versnellen 

Mirjam Sterk: “Het klimaat verandert steeds sneller. Als we het doel willen halen om in 2050 klimaatbestendig te zijn, moeten we er nu voor zorgen dat de klimaatadaptatie versneld wordt. Dit handvest helpt ons daarbij, aangezien we nu meer gebruik kunnen maken van de kennis en ervaringen van andere landen. Denk bijvoorbeeld aan de decennialange ervaringen van zuidelijke landen als het gaat om de aanpassing aan (extreme) hitte. Andersom kunnen wij die landen weer helpen als het om watermanagement gaat.” 

Financiële bijdrage voor Utrechtse initiatieven 

De van Lennepdwarsstraat in Utrecht is recent vergroend met financiering uit het gemeentelijke initiatievenfonds. Daar kunnen Utrechtse inwoners en organisaties een aanvraag doen om hun straat, buurt, wijk of stad groener te maken. Ook de provincie Utrecht heeft een subsidieregeling: ‘Klimaatbestendige, groene en gezonde steden of dorpen’. Hier kunnen grootschalige initiatieven, bijvoorbeeld vanuit scholen, woningcorporaties of bedrijven, een beroep op doen. De provincie en de gemeente Utrecht zullen in 2023 één Utrechts initiatief extra ondersteunen in een buurt die extra kwetsbaar is voor hittestress en wateroverlast.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Meer binnen deze rubriek