Er ontstaan steeds meer zorgen over medicijnresten in het milieu. Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. De resten hiervan kunnen na gebruik door de patiënt via het riool in de natuur terechtkomen. Ook spoelen mensen medicijnen soms door de wc of gootsteen. Daarom vragen de geneesmiddelensector en watersector deze Week van Ons Water (15 – 30 oktober 2022) extra aandacht voor het inleveren van medicijnen met een landelijke inzamelweek.
Overgebleven medicijnen kunnen ingeleverd worden bij de apotheek of de milieustraat. Medicijnresten die ingezameld zijn via de apotheek of milieustraat worden door de afvalverwerker op verantwoorde wijze verwerkt in speciale verbrandingsovens, waarbij reinigingsinstallaties de afvalgassen zuiveren die daarbij vrijkomen.
Activiteiten door hele land
Naast de landelijke inzamelactie, worden er tijdens de Week van Ons Water allerlei wateractiviteiten door heel Nederland georganiseerd. Zo organiseert het hoogheemraadschap van Delfland in samenwerking met het WaterLab van de TU Delft een Citizen Science project over macro- en microplastics. Hierbij kunnen mensen zelf helpen om microplastics uit het water te halen met behulp van een zelfgemaakt sleepnet.
Maand van de Geschiedenis
De Week van Ons Water valt samen met de Maand van de Geschiedenis. Op 16 oktober wordt de Arnhemse geschiedenis gevierd. In de stad is een voorstelling bij te wonen over de Jansbeek watermolens of een gidswandeling te lopen van molen tot molen.
Op 28 oktober wordt de podcast Nattigheid van Tracy Metz feestelijk afgesloten met een live talkshow over water in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. De talkshow is ook onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.
Meer weten over de activiteiten tijdens de Week van Ons Water? Kijk op www.onswater.nl
Dit is een origineel bericht van Unie van Waterschappen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.