'Tinnitus is niet te genezen maar er zijn mogelijkheden om hinder te verminderen'

01 FEB 2024 14:26 | Schoonenberg HoorSupport
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Conny Polleunis

Aanleiding:
Tinnitus Awareness Week 2024 - Awareness Days Events Calendar 2024

Van 5 februari tot en met 11 februari vindt de Week van het Oorsuizen plaats.

Het kabinet gaf eind vorig jaar geen gehoor aan het advies van de Gezondheidsraad om het volume in uitgaansgelegenheden te verlagen van 103 naar 100 decibel. Maar bij 103 decibel gaat men uit van gebruik van oordoppen. Dus 103 decibel is niet veilig zonder gehoorbescherming. Een gemiste kans, want we zien steeds meer jonge mensen met tinnitus en gehoorschade.

Gelukkig zien wij dat de verkoop van gehoorbescherming explosief stijgt. Nu ook in het ‘Vierde convenant preventie gehoorschade versterkte muziek’ de regels niet worden aangepast, verwachten we dat deze trend zal doorzetten.

Wie regelmatig oordoppen gebruikt, kan het beste kiezen voor oordoppen op maat. Die zitten comfortabel en zijn verkrijgbaar met verschillende geluidsfilters met een specifieke demping, bijvoorbeeld oordopjes voor muzikanten, concertbezoekers, motor- en cabriorijders en zwemmers. De techniek zorgt er bovendien voor dat gesprekken juist beter te horen blijven.

Het wordt steeds makkelijker persoonlijke oordoppen te maken dankzij 3D-scans. En er is steeds meer kleurkeuze. Zo wordt de drempel voor het dragen van oordoppen steeds verder verlaagd.

Oordoppen zijn alleen aan te raden als er sprake is van (te) harde geluiden. Wanneer het om geluiden gaat die anderen normaal vinden, is het verstandig om dit nader te laten onderzoeken.

Tinnitus is niet te genezen, maar:

  • Er zijn verschillende mogelijkheden om de hinder te verminderen.
  • Persoonlijke voorlichting, onderzoek naar gehoorverlies, het eventueel aanmeten van een hoortoestel en/of wetenschappelijk beproefde gedragstherapie kan voor mensen enorme verlichting brengen.
  • Hoortoestellen kunnen - door andere geluiden weer naar de voorgrond te brengen - actief helpen bij het verminderen van de hinder van tinnitus. Sommige in-ear hoortoestellen kunnen zelfs dag en nacht gedragen worden, waardoor ze ook in de nacht voor verlichting zorgen.

In de Week van het Oorsuizen organiseert de tinnitusexpert van Schoonenberg gratis webinars voor mensen met tinnitusklachten.

Meer binnen de rubriek Zorg