Ruim veertig gemeenten gaan vanaf 30 maart de strijd aan in het NK Tegelwippen

23 MRT 2021 08:02 | NK Tegelwippen

Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Tenminste veertig gemeenten strijden in de competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen geeft samen met Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra om 10.00 uur het startschot door de eerste tegel te wippen. Dit is te volgen via de social media kanalen van het NK Tegelwippen. Door de nu al opborrelende sportieve rivaliteit tussen wethouders in het hele land biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. 

Maar er is ook een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers. 

Klimaatadaptieve en biodiverse steden en dorpen

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en er strijden ruim veertig gemeenten mee van 30 maart tot 30 september. 30 maart is tevens de eerste dag van De Week van de Groene Tuin en staat geheel in het teken van ontstenen. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand. 

"Ik hoop dat we dit jaar nog veel meer tegels gaan wippen dan vorig jaar tijdens het NK Tegelwippen. Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte.” - demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). 

Tegels wippen in heel Nederland

In heel het land wippen fanatieke wethouders de eerste tegel van hun gemeente – begeleid door een enthousiaste sportcommentator – om vervolgens bewoners op te roepen hetzelfde te doen. In het oog springen de spannende derby’s tussen Amsterdam en Rotterdam, Leeuwarden en Groningen, Breda en Tilburg, Deventer en Zwolle en Leiden en Haarlem. Andere gemeenten die er lustig op los wippen zijn onder meer Utrecht, Arnhem, Apeldoorn, Assen, ‘s-Hertogenbosch, Delft, Haarlemmermeer, Diemen, Oosterhout, West Betuwe, Tiel, Veenendaal, Woerden, de Bilt, Zaltbommel, Noordwijk, Lisse en Zaanstad.

Vanaf 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK. Tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand en tellen mee voor de Nationale Tegelteller. Het NK is onderdeel van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’.

De Gouden Tegel en de Publiekswipper

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt. 

“De rivaliteit tussen gemeenten is natuurlijk leuk, maar we doen het uiteindelijk om heel Nederland zo groen mogelijk te maken. Wippen is belangrijker dan winnen.” - Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen

* Meer informatie 95.000 stoeptegels gewipt in 2020 - In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen, waarbij Amsterdam en Rotterdam de strijd aangingen. Bewoners staken massaal de handen uit de mouwen. Zo’n 95.000 tegels werden verruild voor gras, bloemperken en geveltuinen. De wedstrijd heeft dus een hectare aan groen opgeleverd: dat is meer dan het voetbalveld van de Johan Cruijff ArenA of De Kuip. Gezamenlijke aanpak voor een groener Nederland - Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’. De komende twee jaar worden door een groot aantal organisaties meerdere activiteiten georganiseerd in het kader van het vergroenen van tuinen. Deze organisaties (onswater.nl/groene-en-watervriendelijke-tuin/samenwerkingspartners) slaan de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met bewoners. Lees meer op nlvergroent.nl. Week van de Groene Tuin - Het NK Tegelwippen start tegelijk met De Week van de Groen Tuin, die loopt van 30 maart tot en met 5 april. Met het initiatief De Week van de Groene Tuin vragen Stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Milieu Centraal, Tuinbranche Nederland en de Tuinen van Appeltern aandacht voor het belang van groene van tuinen. Met het doel om tuinbezitters te stimuleren hun eigen tuin en straat te vergroenen en te verduurzamen. Voor meer informatie zie weekvandegroenetuin.nl. NK Tegelwippen online - Meer informatie en de actuele Tegelstand is te vinden op nk-tegelwippen.nl. Het NK Tegelwippen is op social media te volgen via: instagram.com/nktegelwippen, facebook.com/nktegelwippen en twitter.com/tegelwippen Initiatiefnemers en partners - Het NK Tegelwippen 2021 wordt gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Het is een concept van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. * Noot voor de redactie, niet voor publicatie - Foto’s in hoge resolutie en video’s zijn via deze link te downloaden (credit in de bestandsnaam): http://bit.ly/persmapNKTegelwippen2021 Voor meer informatie en interviewaanvragen met de initiatiefnemers neemt u contact op met: - Eva Braaksma (NK Tegelwippen, Frank Lee) via eva@franklee.nl of 0622572334 - Remco Moen (NK Tegelwippen, Frank Lee) via remco@franklee.nl of 0624554261 - Cathelijn de Reede (Springtide Studios - PR voor NK Tegelwippen) via cat@springtidestudios.com - Hester de Boer (‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’) via hester.de.boer@minienw.nl of 0652595710 - Roel van Dijk (Week van de Groene Tuin) via roel@steenbreek.nl of 0649871008

Meer binnen de rubriek Geografie en aardwetenschappen