NK Tegelwippen start 21 maart: miljoenen tegels maken plaats voor groen

21 MRT 2022 08:02 | NK Tegelwippen

Zeker 115 Nederlandse gemeenten treffen elkaar vanaf 21 maart in het jaarlijkse NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatadaptief en biodivers. Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra geeft 21 maart om 8.00 uur het startschot, wat online te volgen is via de social media kanalen van het NK Tegelwippen. 

  

Te weinig groen

Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal. 

In onze nabije omgeving kunnen we aan de slag. Uit recent onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt namelijk dat er in gemeenten nog te weinig plek is voor groen in de openbare ruimte. In de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) voldoet 53% van de buurten niet aan het criterium van 75㎡ groen per woning, die wordt gesteld in het onderzoek. Meer dan de helft van de buurten in deze steden is dus ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Uit onderzoek van Cobra GroenInzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. 

Momentum: gemeenten en bewoners samen aan de slag

Het NK Tegelwippen creëert momentum en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting − in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand. 

"Tegels hebben heel nadelige gevolgen voor de biodiversiteit. En met het veranderende klimaat en de opwarming van steden zijn ze onwenselijk. Met het jaarlijkse kampioenschap krijgen gemeenten en overheden een push om aan de slag te gaan." - Lodewijk Hoekstra, TV-tuinman en ambassadeur van het NK Tegelwippen 

Spannende derby’s en poultjes in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd en loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Ruim 115 gemeenten, groot en klein, hebben zich aangemeld voor het Nederlandse kampioenschap. Bekijk de deelnemende gemeenten en de actuele tegelstand op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand

Dit NK belooft spannend te worden: gemeenten treffen elkaar in verschillende derby's en poules. Arnhem en Nijmegen dagen elkaar uit en ook Amsterdam en Rotterdam gaan dit jaar opnieuw de strijd aan. Een groep van twaalf Twentse gemeenten treffen elkaar in een poule.

“Deze rivaliteit zorgt voor een spannende wedstrijd, maar vooral ook voor fanatieke bewoners en wethouders. En dat resulteert in meer vergroening van de directe leefomgeving. Uiteindelijk wint dus iedereen!” - Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen

Gouden Schep, Gouden Tegel en Publiekswipper

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. 

 

--- Meer informatie --- Voorgaande edities van het NK Tegelwippen: Tijdens de eerdere edities zijn ruim 1,6 miljoen tegels gewipt in voor- en achtertuinen, op stoepen, schoolpleinen en openbare pleinen. Er werd meer dan 14,5 hectare vergroend. Vorig jaar wipte Gemeente Rucphen de meeste tegels per inwoner en verwijderde Gemeente Den Haag effectief de meeste tegels. Gezamenlijke aanpak voor een groener Nederland: Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! De komende twee jaar zullen er meerdere activiteiten worden georganiseerd in het kader van het vergroenen van tuinen. De activiteiten worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Zij hebben de handen ineengeslagen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners. NK Tegelwippen online: Meer informatie en de actuele Tegelstand is te vinden op nk-tegelwippen.nl. Het NK Tegelwippen is op social media te volgen via: instagram.com/nktegelwippen + facebook.com/nktegelwippen + twitter.com/tegelwippen Initiatief: Het NK Tegelwippen is in 2020 bedacht door activatie bureau Frank Lee in samenwerking met collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. Het NK Tegelwippen 2022 wordt gesterkt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Ons Water. --- Noot voor de redactie, niet voor publicatie --- Foto’s in hoge resolutie en video’s zijn via deze link te downloaden (credit in de bestandsnaam): shorturl.at/hktK6 Voor meer informatie en interviewaanvragen met de initiatiefnemers neemt u contact op met: - Eva Braaksma (NK Tegelwippen, Frank Lee) via eva@franklee.nl of 0622572334 - Remco Moen (NK Tegelwippen, Frank Lee) via remco@franklee.nl of 0624554261 - Cathelijn de Reede (Springtide Studios - PR voor NK Tegelwippen) via cat@springtidestudios.com - Woordvoerders ministerie IenW (‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’) via https://www.rijksoverheid.nl/persinformatie-ministerie-van-ienw/woordvoerders of 0704567060

Meer binnen de rubriek Lokaal/Regionaal Nieuws