Zeker 115 Nederlandse gemeenten treffen elkaar vanaf 21 maart in het jaarlijkse NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatadaptief en biodivers. Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra geeft 21 maart om 8.00 uur het startschot, wat online te volgen is via de social media kanalen van het NK Tegelwippen.
Te weinig groen
Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal.
In onze nabije omgeving kunnen we aan de slag. Uit recent onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt namelijk dat er in gemeenten nog te weinig plek is voor groen in de openbare ruimte. In de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) voldoet 53% van de buurten niet aan het criterium van 75㎡ groen per woning, die wordt gesteld in het onderzoek. Meer dan de helft van de buurten in deze steden is dus ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Uit onderzoek van Cobra GroenInzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is.
Momentum: gemeenten en bewoners samen aan de slag
Het NK Tegelwippen creëert momentum en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting − in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.
"Tegels hebben heel nadelige gevolgen voor de biodiversiteit. En met het veranderende klimaat en de opwarming van steden zijn ze onwenselijk. Met het jaarlijkse kampioenschap krijgen gemeenten en overheden een push om aan de slag te gaan." - Lodewijk Hoekstra, TV-tuinman en ambassadeur van het NK Tegelwippen
Spannende derby’s en poultjes in heel Nederland
Het NK Tegelwippen wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd en loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Ruim 115 gemeenten, groot en klein, hebben zich aangemeld voor het Nederlandse kampioenschap. Bekijk de deelnemende gemeenten en de actuele tegelstand op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand.
Dit NK belooft spannend te worden: gemeenten treffen elkaar in verschillende derby's en poules. Arnhem en Nijmegen dagen elkaar uit en ook Amsterdam en Rotterdam gaan dit jaar opnieuw de strijd aan. Een groep van twaalf Twentse gemeenten treffen elkaar in een poule.
“Deze rivaliteit zorgt voor een spannende wedstrijd, maar vooral ook voor fanatieke bewoners en wethouders. En dat resulteert in meer vergroening van de directe leefomgeving. Uiteindelijk wint dus iedereen!” - Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen
Gouden Schep, Gouden Tegel en Publiekswipper
De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.
Dit is een origineel bericht van NK Tegelwippen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.