Eindsprint NK Tegelwippen: tegels eruit, groen erin tijdens hét plantseizoen

27 SEP 2022 08:02 | NK Tegelwippen

De finalemaand van het NK Tegelwippen is aangebroken. Aan kop in de drie verschillende klassementen gaan gemeenten Almere, Almelo en Oldenzaal. In totaal zijn sinds 21 maart al bijna 1,5 miljoen tegels gewipt in Nederland. In deze laatste maand is het extra belangrijk om de handen uit de mouwen te steken en massaal tegels te verruilen voor groen. Het beïnvloedt niet alleen de eindsprint en de daaropvolgende prijsuitreiking, maar het is ook een ideaal moment om te tuinieren. Want hoewel herfst het ‘vergeten plantseizoen’ wordt genoemd, heeft het juist grote voordelen om nu aan de slag te gaan in de tuin. Het NK Tegelwippen loopt nog tot en met 31 oktober. 

  

Verruil tegels voor groen: spons in actie

Dat het NK Tegelwippen meer is dan een ludieke wedstrijd tussen gemeenten is inmiddels bekend. Het moedigt bewoners en beleidsmakers aan om tegels te verruilen voor groen: dit maakt onze leefomgeving meer klimaatbestendig. Het is hoognodig, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen. In onze steden is tot wel 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat. In de binnenstad en op bedrijventerreinen kan dit oplopen tot wel 90 procent. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen, want uit onderzoek van Cobra Groeninzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. 

Nu er door klimaatverandering meer hevige regenbuien en langere periodes van droogte zijn is het belangrijk om de bodem meer als ‘spons’ te gebruiken. Met groen – in plaats van tegels – kan regenwater vrij de bodem in zakken, opgenomen worden door vegetatie, weer verdampen én het grondwater aanvullen. 

“Ook tijdens dit NK Tegelwippen zijn weer enorm veel tegels gelicht. Daardoor krijgt groen meer ruimte, kunnen we hevige regen beter aan en maken we samen Nederland meer klimaatbestendig. Vergroende tuinen, hofjes en geveltuinen zorgen bovendien voor meer biodiversiteit en een lagere temperatuur tijdens hittegolven. En óók belangrijk: een groene leefomgeving draagt positief bij aan onze gemoedstoestand.” - Eva Braaksma, initiatiefnemer van het NK Tegelwippen 

Benut het ideale (vergeten) plantseizoen

Tuinieren is iets dat vaak verbonden wordt aan de lente. Een gemiste kans, want het najaar is perfect voor aanplanten en andere klusjes in de tuin. In de herfst zijn de nachten langer en vochtiger, waardoor nieuwe planten minder bewatering nodig hebben. De bodem is nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan. Ideaal dus! Daarom initiëren de organisaties achter ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’ ook dit jaar ‘Het Vergeten Plantseizoen’ van 1 tot en met 31 oktober. Een mooier moment om de tegels uit de tuin te wippen, is er niet.

135 gemeenten strijden om de titel

In het NK Tegelwippen strijden dit jaar maar liefst 135 van de 344 Nederlandse gemeenten. De competitie duurt zeven maanden en loopt nog tot en met 31 oktober. Op 8 november worden de winnaars in drie klassementen (op basis van het aantal inwoners per gemeente) bekend gemaakt. 

De derby tussen Amsterdam en Rotterdam is ook dit jaar weer spannend. Beide gemeente hebben een keer gewonnen, maar het is afwachten wie er in de derde ronde met de titel vandoor gaat. Rotterdam bood in de zomer zelfs Kuipgras aan in ruil voor tegels. Gemeente Den Haag laat er ook geen gras over groeien en heeft haar ambities rondom het NK Tegelwippen opgenomen in het coalitieakkoord. Verbreken we gezamenlijk dit jaar het recordaantal van 1,5 miljoen gewipte tegels? De tegelstand is online te volgen op nk-tegelwippen.nl

Meer informatie Gezamenlijke aanpak voor een groener Nederland Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! De komende twee jaar zullen er meerdere activiteiten worden georganiseerd in het kader van het vergroenen van tuinen. De activiteiten worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Zij hebben de handen ineengeslagen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners. Voorgaande edities van het NK Tegelwippen Tijdens de eerdere edities zijn in totaal ruim 1,6 miljoen tegels gewipt in voor- en achtertuinen, op stoepen, schoolpleinen en openbare pleinen. Er werd meer dan 14,5 hectare vergroend. Vorig jaar wipte Gemeente Rucphen de meeste tegels per inwoner en verwijderde Gemeente Den Haag effectief de meeste tegels. Initiatief Het NK Tegelwippen is in 2020 bedacht door activatie bureau Frank Lee in samenwerking met collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. Het NK Tegelwippen 2022 wordt gesterkt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Ons Water. NK Tegelwippen online Het NK Tegelwippen en de actuele Tegelstand is online te volgen via: - nk-tegelwippen.nl - instagram.com/nktegelwippen - facebook.com/nktegelwippen - twitter.com/tegelwippen Noot voor de redactie, niet voor publicatie Foto’s in hoge resolutie en video’s zijn via deze link te downloaden (credit in de bestandsnaam): shorturl.at/hktK6 Voor meer informatie en interviewaanvragen met de initiatiefnemers neemt u contact op met: - Eva Braaksma (NK Tegelwippen, Frank Lee) via eva@franklee.nl of 0622572334 - Remco Moen (NK Tegelwippen, Frank Lee) via remco@franklee.nl of 0624554261 - ​​Liz Zoetekouw, (woordvoerder Water bij ministerie IenW) via liz.zoetekouw@minienw.nl of 0621673987 - Cathelijn de Reede (Springtide Studios - PR voor NK Tegelwippen) via cat@springtidestudios.com (bereikbaar tot 30 september)

Meer binnen de rubriek Lokaal/Regionaal Nieuws