'Klimaatverandering vraagt om slimme ontwerpen in energienet'

05 APR 2024 09:24 | Windkracht5
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Edwin Groot-Kabalt

Aanleiding:
Alfen legt productie nieuw trafostation stil wegens vochtprobleem

Het natte weer, het hoge grondwater en snelle temperatuurwisselingen hebben invloed op de levensduur van het Nederlandse energienetwerk. Dat energieopslagbedrijf Alfen de productie van hun transformatiestations stillegt vanwege vochtproblemen, is een wake-up call voor wat ons te wachten staat. 

Het grootste deel van het Nederlandse energienetwerk ligt ondergronds. Dat was altijd een logische keuze. Maar door klimaatverandering zijn de omstandigheden steeds minder stabiel. Terwijl de capaciteit van het netwerk juist forse uitbreiding nodig heeft om de energietransitie mogelijk te maken.

Normaal gesproken gaan de onderdelen van het energiesysteem minimaal 30 jaar mee en komt het in de praktijk vaak voor dat de levensduur zelfs 40 of 50 jaar is. Dat is nu aan het veranderen. 

Het energiesysteem bestaat uit veel componenten met materialen die gevoelig zijn voor vocht. Droogte kan ook voor uitdagingen zorgen, net als grote temperatuurwisselingen van buitenaf, waar sommige componenten gevoelig voor zijn. 

De overbelasting van de huidige energienetten lijkt om een simpele oplossing te vragen: meer productie draaien en de energienetten uitbreiden. Maar door klimaatverandering zijn er slimmere ontwerpen en innovaties nodig. Weerbaarheid is een nieuw vraagstuk. 

 

Edwin Groot-Kabalt is interim-directeur en bestuurder in de energiesector en senior consultant en interim manager bij Windkracht5.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen