Museum Speelklok presenteert expositie Maak 't Even. Muziekmachines en duurzaam design

19 OKT 2023 12:00 | Museum Speelklok

Muziekmachines en duurzaam design. Museum Speelklok presenteert expositie Maak ’t Even over technische innovatie en duurzame oplossingen 

Maak je een exclusief product of wil je juist tegen een lage prijs veel mensen bereiken? Welke materialen kun je gebruiken en zijn ze verkrijgbaar of heel kostbaar? Kun je een ontwerp laten repareren of moet je het meteen vervangen? Actuele dilemma’s waar de makers van de collectiestukken van Museum Speelklok eeuwen geleden ook al tegenaan liepen. De nieuwe tentoonstelling Maak ’t Even. Muziekmachines en duurzaam design geeft inzicht in de keuzes die deze uitvinders destijds maakten en waar hedendaagse ontwerpers voor staan. Voor deze expositie brengt Museum Speelklok het werk van drie ontwerpers en makers van historische muziekmachines bij elkaar. Maak ’t Even is te zien van 15 december 2023 t/m 8 september 2024.  

Achter elke speelklok en elk orgel in Museum Speelklok zit een proces waarin is nagedacht over materiaal, kosten, mechaniek en hoe het instrument zo lang mogelijk meegaat. De instrumenten nemen bezoekers mee naar het verleden en geven inzicht in de keuzes die de inventieve makers toen moesten maken. Door de discussie over de huidige productieprocessen en de manier waarop producten gemaakt worden, is er inmiddels veel aandacht voor duurzaamheid. Consumptie zal moeten veranderen, maar hoe? Is de sleutel tot een duurzame toekomst in het verleden te vinden?  

Oplossingen in design 

Museum Speelklok nodigt ontwerpers Jelle Mastenbroek, Jesse Howard en Christien Meindertsma uit om in Maak ’t Even met hun werk in dialoog gaan met de historische collectie. Ze onderzoeken het gebruik en hergebruik van materialen, nieuwe productiemethodes en een andere manier van ontwerpen. Jelle Mastenbroek kaart met zijn humoristische installaties maatschappelijke thema’s als de veelheid aan onnodige spullen aan. Jesse Howard ontwerpt alledaagse apparaten op zo'n manier dat gebruikers ze zelf in een handomdraai kunnen maken en repareren. Van Christien Meindertsma worden delen uit haar onderzoek naar verschillende bewerkingen en toepassingen van schapenwol getoond die meer met muziekinstrumenten te maken blijken te hebben dan gedacht; werken van Meindertsma zijn onder meer opgenomen in collecties van het MOMA New York en Victoria & Albert Museum in Londen. 

Speciale audiotour door Maak ’t Even  

Onwerper Simon Dogger verloor tijdens zijn studie aan de Design Academy Eindhoven zijn visuele vermogens. Zijn nieuwe realiteit werd het uitgangspunt en tevens onderwerp van zijn ontwerpen. In een audiotour door Maak ’t Even neemt hij het publiek mee in zijn belevingswereld. Hoe ervaart hij de zelfspelende muziekinstrumenten in Museum Speelklok? Wat hoort hij en welke associaties roepen ze bij hem op? 

Over Museum Speelklok 

Museum Speelklok is het grootste museum voor zelfspelende mechanische muziekinstrumenten in Europa. Van klokken en speeldozen tot grote dansorgels: ze vertellen een verhaal over techniek, muziek en geschiedenis. Het museum is gevestigd in de middeleeuwse Buurkerk in hartje Utrecht. 

Tentoonstelling Maak ’t Even. Muziekmachines en duurzaam design / 15 december 2023 t/m 8 september 2024 

Museum Speelklok / Steenweg 6,  Utrecht / www.museumspeelklok.nl 

Jesse Howard, Mixer - Hacking Households, 2014

Jesse Howard, Mixer - Hacking Households, 2014

Skeletklok met cilinderspeelwerk, Hubert Barton, Luik, ca. 1795

Sartonklok, skeletklok met cilinderspeelwerk, Hubert Sarton, Luik, 1795

Maak ‘t Even werd mogelijk gemaakt door de meerjarige ondersteuning van Gemeente Utrecht en de VriendenLoterij en met projectondersteuning van KF Hein Fonds en Cultuurfonds. 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur