Nieuwe tentoonstelling 'Maak ‘t Even' opent 15 december in Museum Speelklok

30 NOV 2023 14:00 | Museum Speelklok

Museum Speelklok presenteert nieuwe tentoonstelling Maak ‘t Even. Muziekmachines en duurzaam design.                                                    Ligt de sleutel tot een duurzame toekomst in het verleden?

Maak je een exclusief product of wil je juist tegen een lage prijs veel mensen bereiken? Welke materialen kun je gebruiken en zijn ze verkrijgbaar of heel kostbaar? Kun je een ontwerp laten repareren of moet je het meteen vervangen? Actuele dilemma’s waar de makers van de unieke collectiestukken van Museum Speelklok eeuwen geleden ook al tegenaan liepen. De nieuwe tentoonstelling Maak ‘t Even. Muziekmachines en duurzaam design geeft inzicht in de keuzes die deze uitvinders destijds maakten, en waar hedendaagse ontwerpers voor staan. Maak ‘t Even opent op 15 december 2023 en is te zien tot en met 3 september 2024.

Achter elke speelklok en ieder orgel in Museum Speelklok zit een proces waarbij werd nagedacht over materiaal, kosten, mechaniek en hoe het instrument zo lang mogelijk meegaat. In samenwerking met gastcurator Pao Lien Djie brengt Museum Speelklok voor het eerst het werk van drie hedendaagse ontwerpers en makers van historische muziekmachines bij elkaar. Voor de tentoonstelling wordt gebruik gemaakt van modulaire bouw die hergebruikt kan worden. Ook leent het museum tentoonstellingsmaterialen van Museum Catharijneconvent en het Spoorwegmuseum.

Ontwerpen en nieuwe methodes

Pao Lien Djie over de tentoonstelling: “De ontwerpers van wie we in de tentoonstelling werk laten zien, gebruiken methodes die we ook herkennen in de eeuwenoude technieken die werden toegepast in veel collectiestukken van Museum Speelklok. Het is daarnaast interessant dat ook in hun houding verwantschap te zien is waar het gaat om gebruik van lokale materialen of bijvoorbeeld de repareerbaarheid van de objecten. Na een periode waarin winstbejag en economische groei leidende principes waren, tonen deze ontwerpers dat ze met hun werk bij willen én kunnen dragen aan een duurzamere wereld.”

Van Jelle Mastenbroek is onder andere de Porcelain Piano te zien; dit is een antiek uitziende kast met piano vol porseleinen borden die muziek kunnen maken. Jesse Howard ontwerpt alledaagse apparaten op zo’n manier dat de gebruikers ze zelf opnieuw kunnen maken of repareren. Van Christien Meindertsma worden delen uit haar onderzoek naar verschillende bewerkingen en toepassingen van schapenwol getoond; die blijken meer met muziekinstrumenten te maken te hebben dan je zou denken.

Audiotour door Maak t Even

Ontwerper Simon Dogger verloor tijdens zijn studie aan de Design Academy Eindhoven zijn visuele vermogens. Zijn nieuwe realiteit werd het uitgangspunt en tevens onderwerp van zijn ontwerpen. In een audiotour door Maak t Even neemt hij het publiek mee in zijn belevingswereld. Hoe ervaart hij de zelfspelende muziekinstrumenten in Museum Speelklok? Wat hoort hij en welke associaties roepen ze bij hem op?

Over Museum Speelklok

Museum Speelklok is het grootste museum voor zelfspelende mechanische muziekinstrumenten. Van klokken en speeldozen tot grote dansorgels: deze muziekmachines vertellen een verhaal over techniek, muziek en geschiedenis. Het museum is gevestigd in de middeleeuwse Buurkerk in hartje Utrecht.

Maak ‘t Even werd mogelijk gemaakt door de meerjarige ondersteuning van Gemeente Utrecht en de VriendenLoterij en met projectondersteuning van KF Hein Fonds en het Cultuurfonds.

Jelle Mastenbroek - Porcelain Piano - 2018 - installatie, mixed media

 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur