Maarten van Ierschot
Aanleiding:
De babyboete aanpakken: taak van hr? | LinkedIn
De discussie over de loonkloof verdient een meer genuanceerde benadering. Vaak wordt de loonkloof berekend door het gemiddelde salaris van alle mannen en vrouwen te vergelijken. Hoewel dit een belangrijke maatschappelijke discussie is, biedt het onvoldoende inzicht om tot concrete oplossingen te komen voor individuele werkgevers en hr-afdelingen. Bij Van Spaendonck hebben we een gedetailleerde analyse uitgevoerd op basis van 1,4 miljoen geanonimiseerde loonstroken uit Loket.nl waarbij we specifiek kijken naar de beloningen voor vergelijkbaar werk. We analyseren het salaris van mannen en vrouwen binnen dezelfde functies in dezelfde sector op basis van een gelijk aantal uren. Deze zogenaamde gecorrigeerde loonkloof geeft een scherper beeld waar de echte verschillen zich bevinden. In dit onderzoek is er gecorrigeerd voor leeftijd en werkervaring. Het verschil in beloning is hier dus niet door te verklaren.
Uit onze analyse blijkt dat de gecorrigeerde loonkloof, waarbij we functietitels binnen een sector vergelijken, gemiddeld 3 procent bedraagt. Dit laat zien dat er verschillen zijn, maar deze zijn niet zo groot als het algemene gemiddelde (16 procent verschil tussen mannen en vrouwen). Een groot deel is te verklaren doordat beroepen waarin voornamelijk mannen werken, gemiddeld hoger worden beloond dan beroepen waar vooral vrouwen actief zijn.
Wij zien een interessant patroon in beroepen die gedomineerd worden door één geslacht. In de top 10 van 'vrouwenberoepen', zoals secretaresse en tandartsassistent, verdienen vrouwen gemiddeld 8 procent meer dan de mannen die deze functies vervullen. Omgekeerd verdienen mannen in de top 10 van ‘mannenberoepen’, zoals monteur zelfs 16 procent meer dan hun vrouwelijke collega’s in hetzelfde beroep.
Deze bevindingen onderstrepen hoe essentieel het is om de loonkloof ook per functie te onderzoeken, in plaats van alleen te spreken over gemiddelden voor alle mannen en vrouwen in Nederland. Dit maakt de loonkloof concreter en geeft ons de handvatten om gerichter actie te ondernemen om de ongelijkheid op de juiste plek aan te pakken.
Dit is een origineel bericht van Wissenraet Van Spaendonck
Ga naar alle berichten van deze organisatie.