Matisse krijgt goedkeuring van BfArM voor studie naar een langdurig infuus met M6229

24 OKT 2024 10:00 | Matisse Pharmaceuticals B.V.

Geleen, 24 oktober, 2024

Matisse Pharmaceuticals B.V., een bedrijf dat een geneesmiddel ontwikkelt voor de behandeling van sepsis, heeft vandaag aangekondigd dat het groen licht heeft gekregen van de BfArM (Duitse regelgevende instanties) om een fase 1-studie te starten ter evaluatie van de veiligheid, verdraagbaarheid en farmacokinetiek van een langdurig intraveneus (IV) infuus met M6229.

“Het ontvangen van de goedkeuring van BfArM om deze fase 1-studie uit te voeren is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf. Met deze goedkeuring zet Matisse een nieuwe stap om een hoognodige, effectieve sepsisbehandeling dichter bij de 49 miljoen patiënten te brengen die elk jaar aan sepsis lijden”, zegt Marcel Jacobs, Chief Executive Officer van Matisse Pharmaceuticals.

Fase 1 Klinische Studie

Het onderzoek zal bestaan uit eenzijdig geblindeerde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde cohorten voor een intraveneus infuus, waarbij de veiligheid, verdraagbaarheid en farmacokinetiek van M6229 zullen worden beoordeeld bij gezonde vrijwilligers wanneer M6229 gedurende 120 uur continu wordt toegediend. Matisse verwacht de eerste gezonde vrijwilliger in november 2024 te gaan behandelen. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Charité Research Organization in Berlijn, Duitsland.

In de eerste en succesvolle klinische studie met M6229 bij ernstig zieke sepsispatiënten, die eerder dit jaar werd afgerond, werd een 6 uur durend continu IV-infuus toegepast. Het onderzoek toonde een gunstige veiligheid en verdraagbaarheid aan, evenals een dosis-proportionele farmacokinetiek van IV toegediend M6229 bij ernstig zieke sepsispatiënten. De studie toonde ook farmacodynamische effecten aan op histonen, CRP-niveaus en SOFA-scores.  

“We voeren dit fase 1-overbruggingsonderzoek uit om een verlengde dosering van M6229 bij gezonde volwassenen te testen. Gezien de resultaten van het eerste onderzoek bij mensen in combinatie met de korte halfwaardetijd van M6229, zijn wij van mening dat een verlengde infuusduur zeer effectief zou kunnen zijn bij het onomkeerbaar stoppen van de schadelijke ontstekingsreacties die optreden bij sepsispatiënten. Zodra we deze fase 1-studie positief hebben afgerond, streven we ernaar deze langere infuusduur toe te passen in onze fase 2-studie, die momenteel in voorbereiding is”, aldus Kees Groen, Chief Development Officer van Matisse.

Over M6229 en sepsis

Volgens de WHO is sepsis wereldwijd één van de belangrijkste doodsoorzaken. Momenteel bestaat er geen effectieve behandeling tegen sepsis. Van de 49 miljoen patiënten, die jaarlijks wereldwijd aan sepsis lijden, sterft ruim 20%. Ongeveer 40% van de sepsisgevallen betreft kinderen jonger dan 5 jaar, waarbij bijna 3 miljoen kinderen de sepsis niet overleven. Volgens een onderzoek van Buchman et al. (2020), gepubliceerd in de Journal of Critical Care Medicine, is sepsis de meest voorkomende oorzaak van sterfgevallen in ziekenhuizen en kost deze alleen al in de VS jaarlijks meer dan 62 miljard dollar.

Matisse claimt een elegante oplossing te hebben gevonden voor de behandeling van sepsis door met M6229 toxische histonen in de bloedsomloop te neutraliseren. De platformtechnologie van Matisse is gebaseerd op de ontdekking dat bij de meeste patiënten die lijden aan sepsis, eiwitten genaamd histonen worden vrijgelaten door het aangeboren immuunsysteem en apoptotische en/of necrotische cellen in de bloedstroom, waar ze giftig zijn voor andere cellen. Door deze zichzelf versterkende cascade kunnen mensen binnen één of twee dagen sterven aan orgaanfalen. Preklinische resultaten hebben aangetoond dat door neutralisatie van de toxische kationische histonen met Matisse's sterk anionische product M6229, de negatieve cascade wordt geremd. In een eerste klinische studie bij mensen, uitgevoerd op de intensive care (ICU) van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, ontvingen in totaal 10 ernstig zieke patiënten op de IC een zes uur durend IV-infuus van M6229. Deze studie voldeed aan zijn primaire doelstellingen, waarbij een gunstige veiligheid en verdraagbaarheid werd aangetoond, evenals een dosis-proportionele farmacokinetiek van IV toegediend M6229 bij ernstig zieke patiënten met sepsis. De studie toonde ook farmacodynamische effecten aan op histonen, CRP-niveaus en SOFA-scores. Op basis van de beschikbare gegevens wordt geconcludeerd dat een infuus met M6229 zo snel mogelijk moet worden gestart nadat bij patiënten de diagnose sepsis is gesteld, om het effectiefst te zijn. Matisse Pharmaceuticals bereidt zich voor op een klinische fase II-studie, waarin ernstig zieke sepsispatiënten een intraveneus infuus zullen krijgen, dat moet duren tot ontslag van de intensive care of tot de maximaal toegestane duur van het infuus van 120 uur is bereikt.

Over Matisse Pharmaceuticals

Matisse Pharmaceuticals B.V. werd in 2014 opgericht in Geleen. Matisse richt zich op levensbedreigende ontstekingen door cytotoxische componenten van het ontstekingssysteem te neutraliseren. Het belangrijkste ontwikkelingsprogramma is de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen sepsis en septische shock.

Meer binnen de rubriek Zorg