Matisse Pharmaceuticals benoemt prof. Carolyn Calfee tot lid van de Wetenschappelijke Raad

22 OKT 2024 10:00 | Matisse Pharmaceuticals B.V.

Geleen, 22 oktober, 2024

Matisse Pharmaceuticals B.V., een bedrijf dat een geneesmiddel ontwikkelt voor de behandeling van sepsis, kondigt de benoeming aan van professor Carolyn Calfee tot lid van de Wetenschappelijke Adviesraad.

 Carolyn S. Calfee, MD MAS is hoogleraar geneeskunde en anesthesie aan de Universiteit van Californië, San Francisco, en is   actief op de intensive care afdelingen. Ze behaalde haar medische graad aan de Universiteit van Pennsylvania en voltooide haar   opleiding in anesthesie aan de Universiteit van Californië, San Francisco. Haar primaire academische focus ligt op de pathogenese   en behandeling van ARDS (acute respiratory distress syndrome), met speciale interesse in moleculaire fenotypes en   precisiegeneeskunde in de intensive care, de rol van blootstelling aan het milieu bij acuut longletsel, en nieuwe behandelingen   voor ARDS en sepsis.

 “We zijn blij dat Carolyn heeft ingestemd met het versterken van de Wetenschappelijke Adviesraad. Ze brengt brede intensive care-ervaring mee met specifieke kennis over luchtweginfecties en sepsis. Haar kennis zal van groot belang zijn voor het nemen van de juiste stappen om de eerste effectieve behandeling, gericht op de grondoorzaak van sepsis, beschikbaar te maken voor de miljoenen patiënten die deze nodig hebben. Met haar benoeming hebben we nu een uitgebalanceerde Wetenschappelijke Adviesraad met wereldwijd gerenommeerde sepsis- en intensive care-experts in de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland”, zegt Marcel Jacobs, Chief Executive Officer van Matisse Pharmaceuticals.

De Matisse Wetenschappelijke Adviesraad wordt voorgezeten door prof. Chris Reutelingsperger (NL), één van de uitvinders van Matisse’s M6229. Tot de bestuursleden behoren prof. John Marshall (CAN), prof. Mervyn Singer (VK), prof. Tom van der Poll (NL) en prof. Carolyn Calfee (VS). Carolyn, Tom, John en Mervyn zijn allemaal lid van het International Sepsis Forum (ISF). Het ISF is een groep mondiale experts op het gebied van de epidemiologie, pathogenese, management, uitkomsten en preventie van sepsis.

Over M6229 en sepsis

Volgens de WHO is sepsis wereldwijd één van de belangrijkste doodsoorzaken. Momenteel bestaat er geen effectieve behandeling tegen sepsis. Van de 49 miljoen patiënten, die jaarlijks wereldwijd aan sepsis lijden, sterft ruim 20%. Ongeveer 40% van de sepsisgevallen betreft kinderen jonger dan 5 jaar, waarbij bijna 3 miljoen kinderen de sepsis niet overleven. Volgens een onderzoek van Buchman et al. (2020), gepubliceerd in de Journal of Critical Care Medicine, is sepsis de meest voorkomende oorzaak van sterfgevallen in ziekenhuizen en kost deze alleen al in de VS jaarlijks meer dan 62 miljard dollar.

Matisse claimt een elegante oplossing te hebben gevonden voor de behandeling van sepsis door met M6229 toxische histonen in de bloedsomloop te neutraliseren. De platformtechnologie van Matisse is gebaseerd op de ontdekking dat bij de meeste patiënten die lijden aan sepsis, eiwitten genaamd histonen worden vrijgelaten door het aangeboren immuunsysteem en apoptotische en/of necrotische cellen in de bloedstroom, waar ze giftig zijn voor andere cellen. Door deze zichzelf versterkende cascade kunnen mensen binnen één of twee dagen sterven aan orgaanfalen. Preklinische resultaten hebben aangetoond dat door neutralisatie van de toxische kationische histonen met Matisse's sterk anionische product M6229, de negatieve cascade wordt geremd. In een eerste klinische studie bij mensen, uitgevoerd op de intensive care (ICU) van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, ontvingen in totaal 10 ernstig zieke patiënten op de IC een zes uur durend IV-infuus van M6229. Deze studie voldeed aan zijn primaire doelstellingen, waarbij een gunstige veiligheid en verdraagbaarheid werd aangetoond, evenals een dosis-proportionele farmacokinetiek van IV toegediend M6229 bij ernstig zieke patiënten met sepsis. De studie toonde ook farmacodynamische effecten aan op histonen, CRP-niveaus en SOFA-scores. Op basis van de beschikbare gegevens wordt geconcludeerd dat een infuus met M6229 zo snel mogelijk moet worden gestart nadat bij patiënten de diagnose sepsis is gesteld, om het effectiefst te zijn. Matisse Pharmaceuticals bereidt zich voor op een klinische fase II-studie met M6229.

Over Matisse Pharmaceuticals

Matisse Pharmaceuticals B.V. werd in 2014 opgericht in Geleen. Matisse richt zich op levensbedreigende ontstekingen door cytotoxische componenten van het ontstekingssysteem te neutraliseren. Het belangrijkste ontwikkelingsprogramma is de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen sepsis en septische shock. 

Meer binnen de rubriek Zorg