NU’91 wil dat zorgprofessionals in de vvt-sector niet meer standaard hun volledige naam hoeven te gebruiken én pleit voor alarmknoppen voor ambulante medewerkers. Met deze maatregelen hoopt de beroepsorganisatie de toenemende fysieke en digitale agressie, waar veel zorgprofessionals bijna op dagelijkse basis mee te maken krijgen, een halt toe te roepen. Münire Manisa, cao-onderhandelaar voor NU’91: “Stalking, doxing en intimidatie zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Veiligheid is een fundamentele verantwoordelijkheid van de werkgever.”
Privacy als noodzaak
Uit een rondgang onder leden van NU’91 blijkt dat zorgprofessionals in de vvt zich steeds kwetsbaarder voelen door het standaard vermelden van hun voor- en achternaam op de werkplek, bijvoorbeeld door een naambordje op het uniform, en in online (patiënten-)systemen. Münire Manisa: “Patiënten of hun familie sturen steeds vaker persoonlijke berichten naar zorgprofessionals, ook buiten werktijd. Dit kan zeer intimiderend zijn. Sommigen zijn vrij makkelijk online te traceren, omdat ze bijvoorbeeld een naam hebben die minder vaak voorkomt. Dat maakt hen dan een eenvoudig doelwit.”
‘Vroeger trok je de deur achter je dicht na een werkdag’, aldus één van de respondenten. ‘Nu krijg je thuis op de bank berichten over behandelingen.’ Een ander NU’91-lid schrijft: ‘In deze verziekte maatschappij is het onverantwoord om onze persoonlijke gegevens voor iedereen toegankelijk te maken.’
Volgens Manisa wordt het probleem van doxing, waarbij privégegevens van zorgmedewerkers met kwade intenties online worden gedeeld, in deze gedigitaliseerde wereld alleen maar groter. Daarom pleit NU’91 ervoor dat het standaard vermelden van namen stopt en de privacy van zorgverleners beter wordt beschermd. “Gebruik gefingeerde namen of desnoods initialen. Privacy is geen luxe, het is voor deze zorgprofessionals bittere noodzaak”, aldus Manisa.
Alarmknop
Naast digitale veiligheid, staat ook fysieke bescherming hoog op de agenda. NU’91 maakt zich hard voor de invoering van goed functionerende alarmknoppen in de thuiszorg. Hoewel sommige organisaties al over dergelijke systemen beschikken, worden deze niet altijd onderhouden of zijn ze moeilijk toegankelijk. Manisa: “In situaties waar zorgprofessionals zich bedreigd voelen, is het vaak onmogelijk om onopvallend een telefoon te gebruiken om hulp in te schakelen. Een alarmknop is een veilige en discrete manier om in nood direct ondersteuning te krijgen.” NU’91 dringt er dan ook op aan dat vooral ambulante medewerkers snel en eenvoudig over deze technologie kunnen beschikken en dat politie-inzet hierop wordt afgestemd.
Veiligheid als arbeidsvoorwaarde
Het zal dan ook geen verrassing zijn dat NU’91 tijdens de komende cao-onderhandelingen voor de vvt stevig inzet op veiligheid. “Het bieden van een veilige werkomgeving is een fundamentele verantwoordelijkheid van de werkgever en een basis arbeidsvoorwaarde”, aldus Manisa. “Als we onze vvt-zorgprofessionals willen behouden, moet hun veiligheid worden gegarandeerd. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat zij elke dag hun werk met plezier en vertrouwen blijven doen.”
Dit is een origineel bericht van NU'91
Ga naar alle berichten van deze organisatie.