Spaarrente in halfjaar tijd met gemiddeld 0,87% gestegen

13 JUN 2023 18:22 | Netcapital B.V.

De rente op een gewone spaarrekening is in een halfjaar tijd met gemiddeld 0,87 gestegen, op een saldo van 10.000 euro. De rente steeg veel harder bij de kleine dan bij de grote banken. Dat blijkt uit een onderzoek van Spaaronline.nl naar de rente van zeventien verschillende spaarrekeningen waarvan het saldo altijd vrij opneembaar is.

We hebben de rentestand van 1 juni 2023 vergeleken met die van 1 december 2023, om te zien bij welke banken de spaarrente is gestegen en hoeveel precies. Dit laat interessante verschillen zien tussen individuele banken maar ook soorten banken.

Grote banken lopen ver achter op kleine banken

Wat als eerste opvalt, is dat de spaarrente bij kleinere banken veel harder is gestegen en hoger ligt dan bij de grote banken. Maar ook bank-verzekeraars doen het veel beter.

De variabele spaarrente ligt bij de grote banken ING, ABN Amro en Rabobank doorgaans even hoog (liever gezegd: even laag) of verschilt minimaal. ING hanteert echter een lagere rente voor wie meer dan 10.000 euro op de spaarrekening heeft staan, terwijl Rabobank en ABN Amro dat niet doen. Bij ING en ABN Amro krijg je geen rente meer boven een miljoen, bij Rabobank pas boven vijf miljoen.

Bij de kleinere en de nieuwe, digitale banken (neobanken) zijn de verschillen veel groter en steeg de rente niet alleen met grotere sprongen, maar ook eerder, waardoor je over een langere tijd van de hogere rente kunt profiteren.

In onderstaande tabel zijn de verschillen tussen soorten banken goed te zien.

Uit bovenstaande vergelijking kunnen we enkele interessante conclusies trekken.

Voor wie 10.000 euro op de spaarrekening heeft staan:

Spaarders met 10.000 euro op de spaarrekening ontvangen op dit moment gemiddeld 0,94 procent rente bij een grote bank, 1,26 procent bij een kleinere bank, 1,18 procent bij een verzekeraar en 2,05 procent bij een buitenlandse spaarbank.

De rente is bij de kleine banken veel harder gestegen dan bij de grote banken: + 0,89 procent versus + 0,69 procent. De rente steeg het hardst bij de buitenlandse spaarbanken. Spaarders kregen er hier in een halfjaar gemiddeld 1,1 procent bij.

De grote verzekeraars scoorden met een rentestijging van gemiddeld 0,8 procent iets beter dan de grote banken. Maar de verzekeraars vertrokken ook vanuit een hogere positie, waardoor de stijging minder hard lijkt. Spaar je bij een verzekeraar, dan krijg je op dit moment (juni 2023) gemiddeld 0,24 procent meer dan bij een grote bank, wat een duidelijk verschil is. Sparen bij een verzekeraar brengt momenteel dus veel meer op dan bij ING, Rabobank, ABN Amro of SNS.

Bij de drie grote banken krijg je intussen 0,75 procent meer dan een halfjaar geleden. SNS valt uit de toon: bij de vierde bank van Nederland nam de rente met maar een half procent toe.

Bij de kleinere banken is Bunq de positieve uitschieter. De rente nam hier met liefst 1,74 procent toe, veel meer dan bij de gedeelde nummer 2. Knab en Leaseplan Bank laten beide een rentestijging van 1 procent optekenen.

Onder de verzekeraars steeg de rente het hardst bij Centraal Beheer: 0,85 procent.

Van de drie onderzochte buitenlandse spaarbanken was Renault Bank de grootste stijger met een toename van 1,17 procent.

Spaaronline maakte ook een vergelijking voor hogere spaarsaldi. Deze kun je bekijken in het volledige artikel op de website: https://spaaronline.nl/blog/spaarrente-in-halfjaar-tijd-met-gemiddeld-087-gestegen-/

Hierin vind je ook alle uitgangspunten van het onderzoek en de vergelijking.

(Redactie Spaaronline, 12 juni 2023; Bron: Spaaronline.nl)

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van Netcapital B.V.

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Economie en geld