De Nederlandse pianist Wim Warman neemt plaats in het artistieke team van de Dutch International Tangoweek. Het festival dat zich gespecialiseerd heeft in de Argentijnse Tangomuziek en op 4 t/m 6 juni gaat plaatsvinden, is verheugd hierover. Festivaldirecteur Frank Perquin: ,,Het is bijzonder dat een talentvol pianist zoals Wim ons wil helpen de Argentijnse Tango in Nederland te promoten”. Warman is o.a. als docent betrokken bij de vakgroep Tango van Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Hij geeft daar onder andere les over de geimproviseerde tangomuziek.
Voordat Astor Piazzolla de muziek naar de concertzalen bracht ontwikkelde de muziek- en dansstroming zich vooral op de straten van Buenos Aires en Montevideo. ,,Tijdens ons festival willen we laten zien en horen hoe breed de cultuurstroming is”, aldus Perquin. Dat in Nederland de geimproviseerde tango de weg naar de concertpodia nog niet heeft gevonden vind Perquin jammer, maar begrijpelijk. ,,In Nederland is de bekendheid van de Tango bij het grote publiek beperkt tot de muziek van Astor Piazzolla. Die wordt tijdens klassieke concerten regelmatig gespeeld”.
Al sinds 2009 werkt Perquin met zijn team aan de bekendheid van de cultuurstroming: ,,In 2009 heeft de Unesco de Argentijnse Tango op de lijst met beschermd immaterieel werelderfgoed geplaatst. Daarbij gaat het naast de dans, ook over de muziek en de poezie. Nederland blijft in Europa achter als het gaat om de populariteit van de Tango. Over de oorzaken zegt Perquin:. ,,In het buitenland, vooral in Duitsland en Italie, is de Argentijnse Tango bijzonder populair. In Nederland heeft iedereen direct een beeld bij het woord Tango, alleen klopt dat zelden”.
Toch is Perquin optimistisch over de Tango in Nederland en de rol die de Dutch International Tangoweek speelt. ,,Zeker nu Wim Warman ons bijstaat met zijn kennis en ervaring kunnen we meer ruimte geven aan de geimproviseerde Tangomuziek. Ik geloof erin dat als we de kans krijgen om Nederlanders de breedheid van de muziek te laten horen, ze geinteresseerd raken in de schoonheid van de Argentijnse Tango”.
Dansen is mogelijk tijdens het festival voor liefhebbers, maar geen verplichting. ,,De dans is een boeiende vorm van muziekbeleving. Maar er zijn er natuurlijk meer. Zo kun je ook van de tango genieten door ernaar te luisteren of ernaar te kijken”. Tijdens het festival worden een aantal dansshows gegeven waar de vonken vanaf springen. ,,Net als bij de muziek kiezen we ook hiervoor de beste professionals met internationale bekendheid”.
Dit is een origineel bericht van Dutch Tangoweek Foundation
Ga naar alle berichten van deze organisatie.