Wat hebben Frederique Spigt, accordeonist Rik Cornelissen, vibrafonist Vincent Houdijk en saxofonist Dick de Graaf gemeen? Allemaal zijn ze dit jaar te gast tijdens de Dutch International Tangoweek in Amersfoort. Tijdens dit festival, het enige in Nederland waarbij de Argentijnse Tango centraal staat, kun je veelzijdigheid van de muziekstroming beleven. Vaak geïmproviseerd, soms gearrangeerd, maar altijd met hart en ziel gespeeld.
In Nederland wordt de Argentijnse Tango vaak geassocieerd met een moeilijke dans of oude muziek met een slechte opnamekwaliteit. Dat het hier gaat om een, door Unesco beschermde, cultuurstroming die naast de dans ook de muziek en de poezie omvat weten weinigen. Dat is de reden dat de Dutch International Tangoweek in een aantal jaar is uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal festival. Ook in Nederland zijn er professionals bezig met de Tango. Zoals bijvoorbeeld de pianist en artistiek adviseur van het festival Wim Warman. Hij is als docent betrokken bij Codarts, Hogeschool voor de Kunsten aan de vakgroep Argentijnse Tango. ,,De Tango is ontstaan als improvisatiemuziek in een oeroude milonga-vorm op het platteland, waarbij zowel de begeleiding als de melodie en tekst werden geïmproviseerd door zogeheten Payadores”, vertelt hij. ,,,,De eerste tangogroepen - eind 19e eeuw en begin 19e eeuw - kwamen bij elkaar om de ‘liedjes’ te spelen, bijna net als jazz. Dit was nog vóór het ‘arrangementen-tijdperk’. En wie geen muziekinstrument bespeelde, begon erop te dansen”. Voor Nederlandse Jazzmuzikanten is de geïmproviseerde Argentijnse Tango een bijzonder uitstapje.
Op uitnodiging van Wim Warman spelen dit jaar vibrafonist Vincent Houdijk en saxofonist Dick de Graaf mee tijdens het festival. ,,Met Dick de Graaf speel ik in een bezetting voor luisteraars. De bezetting van Vincent Houdijk en violist Radboud Post speelt voor dansers”, legt Warman uit. ,,Dat geeft een extra dimensie aan de improvisatie. De dansers beleven de muziek op hun eigen manier, tijdens het improviseren ‘lezen’ we de dansvloer en zullen we, net als de dansers, met de muziek spelen”. De Argentijnse Tangocultuur omvat naast de dans en de muziek ook de poëzie. De Tango gaat vaak om heimwee en melancholie. Rocker en dichter Frederique Spigt maakte op de muziek haar eigen poëzie. Ook in de stijl die haar werk zo kenmerkt. ,,Haar stem is een perfecte match voor de Tango”, aldus festivaldirecteur Perquin. ,,Getekend door het leven en melancholisch tot op het bot”. Daarbij kent de thuisstad van Spigt, Rotterdam, een vergelijkbare cultuur als zusterstad Buenos Aires. Vele culturen die samenkomen in de hoop op een beter leven. Een hoop die soms verder weg is dan verwacht.
De Dutch International Tangoweek wordt tijdens het Pinksterweekend van 4 – 6 juni gehouden in Amersfoort. https://www.dutchtangoweek.nl
Dit is een origineel bericht van Dutch Tangoweek Foundation
Ga naar alle berichten van deze organisatie.