'Passkeys zijn eenvoudiger in gebruik en veiliger dan andere authenticatiemethoden'

07 NOV 2023 14:08 | Moneybird

Dit is een expertquote van Edwin Vlieg, Oprichter en CEO, Moneybird

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Met de nieuwe passkeys mag je jouw wachtwoorden (eindelijk) vergeten | RTL Nieuws

Passkeys zijn een geweldige ontwikkeling. We zijn eraan gewend om in te loggen met een gebruikersnaam en een wachtwoord. In de laatste jaren zie je echter dat er steeds vaker een tweede factor (2FA) is vereist om veilig in te loggen. Banken doen dit bijvoorbeeld door het inloggen te laten bevestigen via de mobiele applicatie.

Inloggen met een tweede factor levert extra handelingen op. Voor applicaties waar gebruikers veel in werken, zoals een boekhoudpakket, is het daarom vaak een extra drempel. Tegelijkertijd is het erg belangrijk om de gevoelige informatie in een boekhoudpakket goed te beveiligen. Alleen een gebruikersnaam en een wachtwoord zijn dan niet voldoende. Zelfs een tweede factor via bijvoorbeeld een eenmalige code is niet veilig genoeg tegen phishing.

Passkeys zijn een nieuwe techniek waarmee een gebruiker inlogt met zijn vingerafdruk of gezichtsscan. Dit is een eenvoudige handeling die bovendien veel veiliger is dan andere manieren van authenticeren. De technologie wordt steeds populairder, met grote partijen die het inzetten, zoals Apple en Amazon. Moneybird biedt deze technologie als één van de eerste grote Nederlandse partijen aan. Het doel is om uiteindelijk alle gebruikers passkeys te laten gebruiken voor de best mogelijke beveiliging van de gevoelige gegevens in een boekhouding.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media